Arvid Smit als assistent-trainer bij Telstar.
Volledig scherm
Arvid Smit als assistent-trainer bij Telstar. © Michel van Bergen

Leeuwinnen: Smit volgt Kreek op als assistent Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman krijgt Arvid Smit als nieuwe assistent bij de Nederlandse voetbalsters. Smit neemt de plek over van Michel Kreek, die na het WK in Frankrijk stopte bij de nationale ploeg. 

De oud-international van Oranje ging bij Ajax aan de slag als coördinator in de jeugdopleiding. Kreek was sinds oktober 2017 assistent van Wiegman bij de nationale ploeg, dat in Frankrijk de WK-finale haalde.

De zoektocht van de KNVB naar een nieuwe assistent duurde lang. De bond kwam uiteindelijk uit bij de 38-jarige Smit, die bij Telstar werkte als assistent van hoofdtrainer Andries Jonker en zelf de amateurs van DEM onder zijn hoede heeft. De Noord-Hollander voetbalde voor onder meer De Graafschap, FC Groningen, PSV, Willem II en enkele Portugese clubs.

Smit maakt volgende week kennis met de Nederlandse voetbalsters. Wiegman begint maandag met haar speelsters aan de voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije en Slovenië.

Smit kijkt uit naar zijn nieuwe klus: ,,Ik heb een paar jaar geleden voor de trainerscursus stage gelopen bij het vrouwenteam van Telstar. Sindsdien ben ik het vrouwenvoetbal in het algemeen en de Leeuwinnen in het bijzonder op de voet blijven volgen. Door het succes op het EK 2017 en natuurlijk het WK afgelopen zomer, kun je niet meer om het vrouwenvoetbal heen. Dus als de KNVB vervolgens bij jou uitkomt voor zo’n mooie functie en er in de gesprekken op zowel persoonlijk als voetbalinhoudelijk vlak ook direct een klik is, dan snap je wel dat ik niet kan wachten om mijn steentje bij te dragen richting de Spelen en ook op weg naar het Europees kampioenschap 2021.”

Bondscoach Wiegman is blij dat de technische staf met de komst van Smit weer op volle sterkte is: ,,Arvid voegt in diverse opzichten iets toe aan onze huidige staf. Hij neemt jarenlange ervaring mee als speler in het betaald voetbal en hij heeft een achtergrond in het onderwijs. Een mooie combinatie van praktijk en theorie. Hij heeft daarnaast bewezen een goede veldtrainer te zijn en is ook nog eens tactisch goed, wat essentieel is voor deze rol. Dat hij daarnaast het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren nauw heeft gevolgd, is uiteraard een pre. Ik heb in ieder geval veel zin in onze aanstaande samenwerking.”

Arvid Smit (links) naast Telstar-coach Andries Jonker.
Volledig scherm
Arvid Smit (links) naast Telstar-coach Andries Jonker. © BSR Agency