Volledig scherm
Bondscoach Sarina Wiegman. © BSR Agency

Leeuwinnen walsen door EK-kwalificatie, maar ‘niets gaat vanzelf’

De Oranje Leeuwinnen zijn freewheelend op weg naar het EK, met een vooralsnog perfecte score in de kwalificatie. Bondscoach Sarina Wiegman vindt wel dat niets van de prestaties als een vanzelfsprekendheid mag worden gezien.

Vanuit Turkije, waar de Oranjevrouwen morgen hun vijfde kwalificatieduel spelen, wil Wiegman nog wel even benadrukken dat het allemaal niet zo makkelijk gaat als het wellicht lijkt voor de buitenwacht. Vier gespeeld, twaalf punten en nu al een voorsprong van zes punten op runner-up Slovenië. ,,Maar zo makkelijk ging het niet tegen Slovenië”, aldus de bondscoach, wijzend op de 2-4 in Murska Sobota.

,,Kijk, niets gaat vanzelf. De verwachtingen zijn hoog en iedereen verwacht dat we winnen én goed spelen. Maar je moet nooit iets als een vanzelfsprekendheid zien. Je ziet als ons team bij elkaar komt dat ze veel zin hebben om te voetballen en voor Oranje uit te komen. Wij kijken dan weer met de staf hoe we weer beter kunnen voetballen. Daar zijn we elke dag mee bezig, daar komt een bepaalde norm in. Een standaard. Gemakzucht is gewoon heel gevaarlijk. En uitwedstrijden zijn gewoon een enorm verschil ten opzichte van duels in Nederland.”

Na afwezigheid in het vorige interlandblok kan Wiegman ditmaal weer beschikken over Jackie Groenen, Shanice van de Sanden en Kika van Es. Lieke Martens ontbreekt nog. Lineth Beerensteyn is afwezig door een lichte hersenschudding, maar is mogelijk al een optie voor het duel met Slovenië dinsdag in Gelredome. Met een verder fitte groep verwacht Wiegman eenzelfde wedstrijdbeeld als in de heenwedstrijd tegen Turkije, toen de Leeuwinnen met 3-0 wonnen. ,,Ik verwacht wel dat wij de bal hebben, het spel maken. Eigenlijk zoals alle wedstrijden.”

Volledig scherm
Sherida Spitse trapt een bal het publiek in tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd van de Leeuwinnen in Eindhoven, toen Rusland met 2-0 verslagen werd. © BSR Agency