Benjamin van Leer van NAC Breda.
Volledig scherm
Benjamin van Leer van NAC Breda. © BSR Agency

Leuk die play-offs, maar vaak volgt toch degradatie

Het lijkt als een voorzichtige ontsnapping, als nummer 16 of 17 van de eredivisie de play-offs halen. Maar de afgelopen vijf jaar degradeerden acht van de tien teams alsnog. Lijfsbehoud is dus verre van verzekerd in die play-offs, als twee tegenstanders uit de Keuken Kampioen Divisie moeten worden verslagen.

Twintig eredivisieploegen hebben het de afgelopen tien seizoenen opgenomen in de play-offs om promotie-degradatie. Van die twintig ploegen wisten zich er acht te handhaven en stevenden twaalf teams alsnog af op degradatie. De laatste vijf seizoenen is dat beeld dus nog veel somberder. 

In het huidige seizoen lijkt de race om directe degradatie al te zijn gelopen. NAC heeft niets minder dan een wonder nodig om nog van de laatste plaats te komen. De strijd om direct lijfsbehoud is echter nog in volle gang. De Graafschap (16de) en Excelsior (17de, met één wedstrijd minder gespeeld) kunnen de play-offs voor promotie/degradatie nog ontlopen. FC Emmen is nog lang niet zeker van direct lijfsbehoud en Fortuna Sittard kan theoretisch gezien ook nog worden ingehaald door de huidige play-off kandidaten. 

Onderstaand een overzicht van hoe de nummers 16 en 17 van de eredivisie de laatste tien jaar presteerden in de play-offs. 

2008-09

De Graafschap degradeert na een tweestrijd met RKC. Roda JC kan zich ternauwernood handhaven ten koste van Cambuur Leeuwarden, dat in de beslissingswedstrijd na penalty’s verliest.

2009-10

Willem II weet zich te handhaven in de eredivisie door na verlenging met 3-0 van Go Ahead Eagles te winnen in de laatste play-off ronde. In een Rotterdams onderonsje tussen Sparta en Excelsior trekt Excelsior aan het langste eind. Sparta degradeert.

2010-11

Dit seizoen redden beide eredivisieploegen, Excelsior en VVV Venlo, het. 

2011-12

VVV Venlo belandt dit seizoen wederom in de play-offs en wint opnieuw in de strijd om lijfsbehoud. Dat kan niet worden gezegd voor De Graafschap. De Doetinchemmers degraderen uit de eredivisie

2012-13

VVV Venlo speelt voor het derde seizoen op rij in de play-offs, maar kan ditmaal degradatie niet voorkomen. Roda JC blijft na de play-offs actief op het hoogste niveau.

2013-14

Een slecht seizoen voor de eredivisieploegen: RKC Waalwijk en NEC degraderen allebei. 

2014-15

Ook dit seizoen eindigt in een malaise voor twee eredivisieploegen. NAC en Go Ahead Eagles dalen af naar de eerste divisie.

2015-16

Fans van Go Ahead Eagles vieren de overwinning op De Graafschap.
Volledig scherm
Fans van Go Ahead Eagles vieren de overwinning op De Graafschap. © Erik Pasman

Go Ahead Eagles promoveert ten koste van De Graafschap. Willem II weet lijfsbehoud af te dwingen tegen NAC Breda. De Graafschap mag toch nog hopen op een seizoen eredivisie, omdat FC Twente mogelijk wordt teruggeplaatst naar de eerste divisie. IJdele hoop. Een beslissing van de licentiecommissie van de KNVB om FC Twente terug te plaatsen naar de eerste divisie, wordt door de beroepscommissie van de KNVB ongedaan gemaakt.

2016-17

Roda JC weet zich te handhaven in de laatste play-off ronde tegen MVV. NEC sneuvelt tegen NAC Breda en degradeert.

2017-18

Waar Roda JC het een seizoen eerder nog redde, gaat het nu onderuit in de tweede ronde van de play-offs. Sparta, onder leiding van Dick Advocaat, gaat in de laatste ronde tegen FC Emmen onderuit. Deze clash wordt overschaduwd door een blunderende VAR. 

FC Emmen-supporters vieren promotie.
Volledig scherm
FC Emmen-supporters vieren promotie. © ANP