Manders tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Volledig scherm
Manders tijdens de nieuwjaarsreceptie. © Angelo Blankespoor

Manders verlaat ADO, voorgedragen als directeur Eredivisie CV

Mattijs Manders moet Jacco Swart gaan opvolgen als algemeen directeur van de Eredivisie CV. De raad van commissarissen van de branchevereniging waarin de achttien clubs uit de eredivisie zijn vertegenwoordigd heeft Manders voorgedragen. De 50-jarige Manders is sinds 2016 de algemeen directeur van ADO Den Haag, een functie die hij in 2011 ook al even bekleedde.

Swart vertrekt op 1 juni bij de Eredivisie CV. Hij wordt directeur bij European Leagues, de organisatie die de belangen behartigt van 35 voetbalcompetities in Europa. ‘’We zijn ervan overtuigd dat Mattijs de juiste persoon is om de Eredivisie CV nu verder te leiden’', zegt John Jaakke, de voorzitter van de rvc die samen met mede-commissaris Peter Fossen en de directeuren Marco Bogers (VVV-Venlo) en Rob Toussaint (Heracles Almelo) heeft gezocht naar een opvolger van Swart.

Ze kwamen uit bij Manders, die ADO door een roerige periode leidde na de overname van de club door een Chinese investeringsmaatschappij. ‘’Hij is stevig en scherp, maar weet ook te verbinden. Bij ADO Den Haag heeft hij moeilijke en spannende momenten meegemaakt, waarbij hij soms uitzonderlijke stappen heeft gezet en moeten zetten’', zegt Jaakke. “Mattijs heeft ook ruime kennis en ervaring opgedaan buiten de voetballerij, hetgeen zijn blik en oordeel verbreedt en verdiept.’'

De clubs beslissen maandag of de voordracht van Manders wordt gevolgd. Ze buigen zich dan ook over de voordracht van Oege Boonstra (61) als nieuwe commissaris. ‘’Oege brengt een schat aan ervaring en kennis binnen die zeer relevant is voor de toekomst van de eredivisie en de clubs’', aldus Jaakke.