OranjeLeeuwinnen on Twitter

📋| Deze 2⃣4⃣ spelers zijn geselecteerd voor #TournoideFrance Lieke Martens en Stefanie van der Gragt keren terug bij de selectie! 🔥 #AllesvoorOranje

Martens en Van der Gragt terug bij Oranje voor oefentoernooi in Frankrijk

24 speelsters in selectieStefanie van der Gragt en Lieke Martens keren na een lange absentie terug in de 24-koppige selectie van bondscoach Sarina Wiegman. De Oranje Leeuwinnen nemen van 2 tot en met 10 maart deel aan het ‘Tournoi de France’, dat de Franse voetbalbond organiseert ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in het land.

Lieke Martens namens FC Barcelona in actie tegen Atlético Madrid.
Volledig scherm
Lieke Martens namens FC Barcelona in actie tegen Atlético Madrid. © Getty Images

Martens zat sinds de verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten op 7 juli 2019 niet meer bij de selectie van Oranje. De linksbuiten van FC Barcelona kampte maandenlang met een blessure aan haar teen, die haar ook tijdens het WK parten speelde. De afgelopen weken speelt ze weer veelvuldig bij FC Barcelona, dat met een flinke voorsprong op Atlético Madrid aan kop gaat in de Spaanse vrouwencompetitie. Van der Gragt deed begin september nog mee tegen Turkije. 

Bondscoach Sarina Wiegman kan geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Ajax-speelster Liza van der Most, terwijl haar clubgenoot en 84-voudig international Desiree van Lunteren in november verrassend een punt achter haar interlandcarrière zette. Daarmee liggen er op rechtsback kansen voor Kika van Es (Everton), Lynn Wilms (FC Twente) en Aniek Nouwen (PSV). Zeven van de 24 speelsters uit de huidige selectie zijn actief in de Nederlandse competitie, waarmee de Eredivisie Vrouwen samen met de FA Women's Super League hofleverancier is.  

Wedstrijden tegen Brazilië en Frankrijk 

Op woensdag 4 maart (19.00 uur) is in het Stade de Hainaut in Valenciennes eerst Brazilië de tegenstander en op dinsdag 10 maart (21.00 uur) neemt Oranje het daar op tegen gastland Frankrijk. Tussen deze ontmoetingen wacht op zaterdag 7 maart (19.00 uur) nog het treffen met Canada in havenstad Calais (Stade de l’Épopée). Voor Oranje betekent het ook de terugkeer naar Valenciennes, waar de vice-wereldkampioen afgelopen zomer twee WK-duels speelde. 

Na het toernooi in Frankrijk hervat Oranje op vrijdag 10 april in en tegen Kosovo de EK-kwalificatiereeks en vier dagen later is Estland in Groningen de volgende opponent op weg naar het EK 2021, dat volgend jaar zomer in Engeland wordt gehouden. 

De 24-koppige selectie

Keepers: Lize Kop (Ajax), Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Sari van Veenendaal (Atlético Madrid) 

Verdedigers: Kika van Es (Everton), Dominique Bloodworth (VfL Wolfsburg), Merel van Dongen (Real Betis), Anouk Dekker (Montpellier), Stefanie van der Gragt (FC Barcelona), Danique Kerkdijk (Brighton), Aniek Nouwen (PSV), Lynn Wilms (FC Twente)

Middenvelders: Sherida Spitse (Vålerenga), Jill Roord (Arsenal), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (Manchester United), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Everton), Victoria Pelova (Ajax) 

Aanvallers: Vivianne Miedema (Arsenal), Ashleigh Weerden (FC Twente), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), Lieke Martens (FC Barcelona), Joëlle Smits (FC Twente)

Oranje voor de WK-finale tegen de Verenigde Staten in Lyon afgelopen zomer.
Volledig scherm
Oranje voor de WK-finale tegen de Verenigde Staten in Lyon afgelopen zomer. © BSR Agency