Volledig scherm
Sydney van Hooijdonk treurt nadat NAC Breda is gedegradeerd. © BSR Agency

Nummers 17 en 18 degraderen aankomend seizoen rechtstreeks uit eredivisie

Vanaf aankomend seizoen degraderen de nummers zeventien en achttien van de eredivisie rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie promoveren direct. De nummer zestien van de eredivisie doet wel mee aan de nacompetitie. Dat is het gevolg van de veranderagenda, die vanaf 1 juli van kracht is.

Belangrijkste punten:
• Twee vaste degradanten
• Europees spelende clubs staan deel inkomsten af
• Europees spelende clubs stromen later in bij KNVB-beker
• Clubs met toonaangevende jeugdopleiding halen geen jeugdspelers meer bij elkaar weg

Afgelopen november hebben clubs een besluit genomen over de veranderagenda, waarvan de maatregelen eigenlijk later ingevoerd zouden worden. Clubs hebben nu ingestemd om diverse maatregelen al vanaf 1 juli in te voeren om zo de kwaliteit van de eredivisie en het Nederlandse voetbal te verbeteren. De verdubbeling van het aantal degradanten is de meest ingrijpende wijziging.

Een van de andere maatregelen is dat clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van de Champions League of Europa League voortaan bij de laatste 32 clubs van het TOTO KNVB-bekertoernooi instromen. Zo stromen die clubs pas in het nationale bekertoernooi nadat de Europese groepsfase is afgerond. Dit moet er voor zorgen dat de clubs zich optimaal kunnen richten op hun Europese avontuur. Ook komt er ook meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om clubs voldoende rust te bieden rondom Europese wedstrijden. Dit seizoen was er veel ophef nadat de KNVB wedstrijden verplaatste om Ajax tegemoet te komen in het Champions League avontuur.

Kunstgras

Maar ook aan de kleinere clubs is gedacht. De mediagelden moeten gelijkwaardiger verdeeld worden. Bovendien moeten de clubs die Europees spelen een deel van hun UEFA-inkomsten afstaan aan de eredivisieclubs die niet Europees spelen. Het gaat om vijf procent van van de inkomsten uit de groepsfase en 3,75 procent van de inkomsten uit een eventuele knock-outfase. Deze gelden komen in eerste instantie terecht bij de clubs die op gras spelen. Dit motiveert clubs om over te stappen naar natuurgras en moet de kleinere clubs in de eredivisie sterker maken.

Er is bovendien een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben. Dit akkoord houdt in dat deze clubs (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse) geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. 

De commissie die zich heeft gebogen over de maatregelen bestond uit Jan de Jong (Feyenoord), Mattijs Manders (momenteel nog ADO Den Haag, vanaf 1 juli Eredivisie CV), Marco Bogers (VVV-Venlo), Wouter van Zetten (AZ) en Jacco Swart (Eredivisie CV). Na drie seizoenen komt er een evaluatie van de maatregelen.