Volledig scherm
Danny Holla © pro shots

‘Ongelooflijk wat je in Den Bosch meemaakt’

Keuken Kampioen DivisieDe eerste divisie is dit seizoen spannender dan ooit, met al die grote clubs die op het tweede niveau om de titel strijden. Waar en op wie moet u in deze speelronde letten?

Door Dennis van Bergen

Nog niet zo gek lang geleden stond FC Den Bosch symbool voor de kelder van de eerste divisie. Maar sinds de komst (en het geld) van Kakhi Jordania is de Brabantse club getransformeerd tot titelkandidaat. Vanavond komt FC Twente naar De Vliert. ,,We geloven in een zege’', zegt Danny Holla (30).

FC Den Bosch topclub in de eerste divisie. Wie had dat verwacht, hè?
,,Ja, ongelooflijk wat je hier meemaakt. Ze hebben jarenlang elk dubbeltje moeten omdraaien. En nu is opeens heel veel mogelijk. Het halen van spelers bijvoorbeeld. Sinds ik hier ben zijn er nóg zeker tien jongens bij gekomen.”

Volledig scherm
Danny Holla © Marcel van Dorst

Weet je inmiddels hoe ze allemaal heten?
,,Zeker. Het is een multicultureel gezelschap in de kleedkamer. De een komt uit Bulgarije, de ander uit Argentinië en de volgende weer uit Spanje. Maar iedereen is even enthousiast en gretig. Anders win je met elkaar natuurlijk geen zes duels op een rij.”

Wordt die reeks tegen je oude club FC Twente voortgezet?
,,Gaan we voor. Met clubs als Twente en Sparta wil je je graag meten. Voorspelling? Ik zeg 1-0.’’

En dan is het zondag ook nog ‘de elfde van de elfde’ in Den Bosch. Weet jij als geboren Flevolander wat dat inhoudt?
,,Ja, dat weet ik zeker. Iedereen in de stad heeft het nu al over de start van het carnavalsseizoen. Maar laten wij ons maar richten op de wedstrijd tegen Twente. Dan zullen we daarna wel bekijken of we zondag de stad in gaan met z’n allen.”

Bij winst tegen Twente kun je er niet meer omheen. Dan is FC Den Bosch titelkandidaat.
,,Ho, ho, het seizoen is nog lang.”

Wedstrijd van de week

FC Den Bosch - FC Twente

Een coach die met succes het positiespel verfijnde van Chiangmai FC en Lampang FC, erkende middenmoters in de Thaise tweede divisie, is natuurlijk wel wat gewend. Vandaar dat Wil Boessen nu niet van de daken schreeuwt hoe goed hij bezig is met FC Den Bosch. Dat ís hij wel. Winnen van FC Twente en een clubrecord (acht zeges achtereen) ligt voor het grijpen.

Op welke speler moet je letten?

Lars Veldwijk

Bij FC Groningen werden ze gek van Lars Veldwijk (27). Was hij amper het trainingsveld af na een potje vijf tegen vijf, zagen ze hem al weer in een vlogje voorbijkomen. Een enkele maal zelfs in een vrij compromitterende pose, een die ze in de kleedkamer als ‘met de punt naar voren’ zouden betitelen. Hoe anders manifesteert hij zich nu. Namens Sparta kan Veldwijk tegen Jong FC Utrecht voor het zevende duel op een rij scoren. Een vlogje waard.

Volledig scherm
Lars Veldwijk © ProShots

Koploper na vanavond

Sparta

Hierover bestaat geen twijfel: Sparta. Liefhebbers van juichen moeten vanavond maar naar Het Kasteel komen. Een doelpuntje of zes valt er wel te verwachten. Want Jong FC Utrecht? Geen partij natuurlijk voor de Rotterdamse koploper.

  1. Kan Vitesse koploper Ajax in Johan Cruijff Arena pijn doen?

    Kan Vitesse koploper Ajax in Johan Cruijff Arena pijn doen?

    • Eerder dit seizoen won Ajax met 0-4 in de GelreDome. De doelpunten kwamen op 2 september 2018 op naam van Klaas-Jan Huntelaar (2), Hakim Ziyech en Dušan Tadic. • De grootste thuisoverwinning van Ajax op Vitesse is nog altijd de 12-1 van 19 mei 1972. Het was de eerste eredivisiewedstrijd tussen beide clubs in Amsterdam en geldt nog steeds als de grootste overwinning in de eredivisiehistorie. • Vitesse (3) en FC Utrecht (3) zijn de enige clubs die in de laatste 10 eredivisie-seizoenen minimaal drie overwinningen boekten in uitwedstrijden bij Ajax. Uitgerekend die twee teams ontvangt de koploper nog in de Johan Cruijff Arena.
  2. Heracles bij AZ op jacht naar plek vier

    Heracles bij AZ op jacht naar plek vier

    • Eerder dit seizoen won Heracles in Almelo met 3-2 van AZ. Op 2 september 2018 scoorde de thuisploeg via Mohammed Osman, Kristoffer Peterson en Lerin Duarte, de uitploeg via Myron Boadu en Bjørn Johnsen. • Daarmee kwam een einde aan een reeks van 9 eredivisie-overwinningen van AZ op Heracles, waarmee een clubrecord niet werd geëvenaard. AZ won ooit 10 keer op rij van Excelsior (1975-1984) en NAC Breda (1977-1982). • In eigen huis verloor AZ nog nooit van Heracles: W13-G1-V0.