Volledig scherm
PREMIUM
Cristiano Ronaldo zet Matthijs de Ligt op het verkeerde been in de finale van de Final Four van de Nations League. © Pim Ras Fotografie

Oranje in play-offs tegen Portugal, het kan zomaar

Kijk op voetbalOnze voetbalexpert Maarten Wijffels verkeert als jeugdspeler en journalist al bijna een leven lang in het Nederlandse profvoetbal. In Kijk op voetbal signaleert hij de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1. Vandaag: over een mogelijke najaarsstorm voor Oranje.

1

Volledig scherm
Ronald Koeman feliciteert Cristiano Ronaldo. © Pim Ras Fotografie

Bondscoach Ronald Koeman en zijn staf zitten vandaag in Zeist bijeen. Ze evalueren de finaleronde van de Nations League en daarna begint officieel de vakantie. Er is genoeg om op terug te blikken. Maar een blik vooruit is óók gewenst. In Nederland wordt nog lacherig en schouderophalend gekeken naar de vliegende start van Noord-Ierland in de kwalificatiepoule voor het EK van 2020 (12 uit 4, tegen Nederland 3 uit 2). Maar als bondscoach kun je zoiets maar het beste serieus nemen. Al was het maar omdat eventuele play-offs geen pad zijn waar je graag op terechtkomt in een alternatieve route naar het EK.

Want die play-off, waar Oranje al een ticket voor op zak heeft, is niet meer de barrage die het in het verleden was. Ooit speelde Nederland onder Guus Hiddink tegen Ierland. Eén play-offduel op neutraal terrein in Liverpool. Het werd 2-0 en het EK van 1996 was alsnog bereikt. Maar de play-offs straks krijgen hetzelfde format als afgelopen week de finaleronde van de Nations League. Met eerst een halve finale en daarna een finale, tegen in principe een land dat net als Nederland zelf uitkwam op het A-niveau van de Nations League. En alleen de winnaar van die twee gevechten gaat naar het EK.