2
EINDE
3
  • Matthijs de Ligt 48'
  • Memphis Depay 63'
  • Leroy Sané 15'
  • Serge Gnabry 34'
  • Nico Schulz 90'

Oranje ondanks fraaie comeback onderuit tegen Duitsland in EK-kwalificatie

VideoEen veerkrachtig Oranje knokte zich na rust knap terug van een 2-0 achterstand tegen Duitsland, maar een late treffer van Nico Schulz zorgde voor chagrijn. Het Nederlands elftal eindigt het tweede EK-kwalificatieduel daardoor met lege handen: 2-3.

Door Mikos Gouka

De eerste helft tussen Nederland en Duitsland had aanvankelijk veel weg van de laatste interland van 2018, toen beide ploegen in Gelsenkirchen tegenover elkaar stonden (2-2). De Duitse ploeg was bijzonder beweeglijk, zorgde voor veel positiewisselingen en het slimme terugzakken van de valse spits Leon Goretzka bleek bijna een onoverkomelijk probleem voor de defensie van Oranje.

Frenkie de Jong kon het spel nauwelijks naar zich toe trekken omdat hij in een defensieve rol werd gedwongen. Oranje kreeg wel twee fraaie kansen. Ryan Babel verscheen twee keer oog in oog met keeper Manuel Neuer, maar beide keren kwam de Duitse keeper als winnaar uit de strijd.

Duitsland kreeg meer kansen en was in de eindfase wél scherp. Eerst scoorde Leroy Sané, die profiteerde van een glijpartij van Matthijs de Ligt. En bij de 0-2 van Serge Gnabry, die de bal schitterend in de bovenhoek krulde, was Virgil van Dijk niet in staat om hem te stoppen.

Het chagrijn verdween echter na de pauze en snel ook. Vrijwel direct zorgde Matthijs de Ligt koppende voor de 1-2. En net na het uur frommelde Memphis Depay, na voorbereidend werk van Quincy Promes en Georginio Wijnaldum, handig de 2-2 achter Neuer.

En dus gaf Duitsland weer een ruime voorsprong weg waar het voor rust heer en meester leek. Oranje toonde wederom veerkracht en stond ook in defensief opzicht veel beter in de tweede helft. Invaller Steven Bergwijn dwong Antonio Rüdiger meer naar de as van het veld waardoor Denzel Dumfries aan de zijlijn kon doordekken op loopwonder Nico Schulz.

Het zorgde ervoor dat Frenkie de Jong weer kon aanvallen in plaats van verdedigen. Mede daardoor hadden Van Dijk en De Ligt hun zaakjes beter voor elkaar. Mede daardoor ontstond er geloof in een zege. Maar de Duitsers sloegen - zoals in het cliché voorschrijft - toe in de laatste minuut. Nico Schulz kon vogelvrij vanaf de rand van de zestien de bal in de lange hoek schuiven: 2-3.

Volledig scherm
Frenkie de Jong baalt na de nederlaag terwijl de Duitsers kunnen lachen. © Pim Ras Fotografie
  1. Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

    Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

    Het kampioenschap heeft FC Twente uit alle hoeken van de voetbalwereld felicitaties opgeleverd. De opmerkelijkste huldeblijk kwam van een ‘oud-lid'. Eljero Elia, van 2007 tot 2009 twee seizoenen speler van de club uit Enschede, schreef een emotionele ‘brief’ op zijn instagram-account, waarin hij trots is speler van FC Twente te zijn geweest. ,,De steun van supporters kan spelers verder brengen, dat heb ik wel geleerd in Enschede.”