

- 68' Steven Bergwijn
- Thomas Müller 45'+1'
Oranje toont veerkracht en overleeft Duits overwicht, Bergwijn nu trefzeker als invaller
SamenvattingIn ruim driekwart van de wedstrijd was Oranje vooral machteloos tegen Duitsland, maar invaller Steven Bergwijn redde zowaar een resultaat: 1-1. Het neemt niet weg dat bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers nog stapels huiswerk hebben op weg naar het WK.
Door Sjoerd Mossou
Als de tonen van het publiek een wedstrijd illustreren, dan kon je het spelbeeld bijna feilloos ‘horen’ dinsdagavond. Achter het doel probeerde een verwoede trommelaar er nog wat van te maken, maar 68 minuten lang regeerden de stilte en apathie in de Johan Cruijff Arena.
Totdat invaller Steven Bergwijn vanuit het niets gelijk maakte, tegen de verhouding in, en alles plots kantelde. Opeens bruiste en leefde het stadion, moest de VAR ingrijpen om een Nederlandse overwinning te voorkomen, en ging het publiek na afloop toch nog vrolijk naar huis: 1-1.
Niettemin bleef óók het gevoel van de eerste driekwart van de wedstrijd hangen. Want zo fris en flitsend als de wedstrijd van zaterdagavond tegen Denemarken (4-2) was, zo moeizaam was het spel van Oranje nu lange tijd.
Bovenal had dat alles met de tegenstander te maken, uiteraard, één van de absolute toplanden in Europa. Maar Nederland ontbeerde ook zelf vorm en frisheid. Onder een voortdurende druk van Duitsland, dat de opbouw van Nederland al vanaf de eerste minuut zo goed als klem zette, was bovenal grote nauwkeurigheid geboden. Maar die was er zelden - of slechts bij een klein aantal spelers.
Teun Koopmeiners leed veel te vaak balverlies. De vleugelbacks Tyrell Malacia en Denzel Dumfries hadden het ronduit moeilijk, terwijl ook Steven Berghuis geen moment in zijn spel kwam. Voorin had Donyell Malen wel dreiging, maar nauwelijks oog voor medespelers: de spits schoot te vaak vanuit de gekste hoeken op doel.
Het legde al met al bloot wat we al langer wisten: dat het Nederlandse nog op te weinig posities spelers heeft van internationaal topniveau. En los daarvan bleef ook het nieuwe systeem van Van Gaal nog een duidelijk geval van ‘werk in uitvoering’, met te weinig automatismen om ook tegen een topploeg als Duitsland het verschil te maken.
Dat nam niet weg dat Oranje ook kansen kreeg. Na 35 minuten Donyell Malen alleen op Manuel Neuer af, maar de spits van Borussia Dortmund werd teveel gehinderd om echt goed te kunnen schieten. Los daarvan was het toch echt Duitsland dat lang de baas was op het veld.
Voor rust kopte eerst Timo Werner nog op de lat. Maar na 45 minuten was het alsnog raak, toen Jamal Musiala slim wegliep bij Frenkie de Jong en de bal teruglegde vanaf de achterlijn. Routinier Thomas Müller schoot hard en loepzuiver: 0-1.
Ook in de tweede helft was de eerste grote kans meteen voor Duitsland, toen David Raum in volledig vrije positie over schoot. Het was de opmaat naar een tweede helft die er niet meteen beter op werd voor het Nederlands elftal. Met groot gemak combineerde Duitsland geregeld door het hart van Oranje, voortdurend in beweging, terwijl Nederland het bovenal van dode spelmomenten en individuele bevliegingen moest hebben.
Die kwam er zowaar na 68 minuten, toen uitblinker Frenkie de Jong de opening vond met een crossbal. Dumfries legde terug, invaller Bergwijn schoot hard en overtuigend raak: 1-1.
Een handvol minuten later leek Oranje zelfs de overwinning aangereikt te krijgen van scheidsrechter Craig Pawson, maar de VAR greep in bij de toegekende strafschop nadat Memphis Depay naar de grond ging na een duel met Thilo Kehrer. Een energiek slotoffensief bood weliswaar nog volop vermaak én kansen voor Nederland, de winst bleef uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Hugo Borst | Eigenlijk kan het niet, maar god, wat bewonder ik die jongen
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Sparta dankzij Nick Olij via penalty's naar finale play-offs, geen Europees voetbal voor FC Utrecht
Er gaat een Steijn Europa in, zo veel is duidelijk na de halve finales van de play-offs. Of het Sem (FC Twente) of Maurice (Sparta) wordt, is komende week het thema. Sparta won na een sensationeel tweeluik na strafschoppen met 5-4 van FC Utrecht, met doelman Nick Olij als held die de strafschoppen van Luuk Brouwers en Mike van der Hoorn stopte.Utrecht, Rotterdam -
PREMIUM
Virgil van Dijk kijkt in de spiegel na mager seizoen: ‘Ik voel me niet te groot om me kwetsbaar op te stellen’
Feitelijk voor het eerst in zijn profloopbaan beleefde Virgil van Dijk (30) een grillig en moeizaam seizoen, compleet met vormdips en harde kritiek. AD Sportwereld volgde de Oranje-aanvoerder van dichtbij, eerst in Engeland en Qatar, deze week in Zeist en Breda. ,,De kritiek was soms gewoon terecht, niet altijd, maar ik ben er heel blij mee dat ik mentaal overeind ben gebleven.’’
-
Met video
Ronald Koeman met Oranje ‘getergd’ voor Nations League Finals: ‘Ik wil meer energie op het veld zien’
Zeist -
-
-
Sparta verspeelt in blessuretijd zege tegen FC Twente, beslissing over Europees ticket valt in Enschede
Sparta dacht Europa al te kunnen ruiken, totdat Ramiz Zerrouki in blessuretijd FC Twente op 1-1 kopte op Het Kasteel. Een enorme knauw voor de Europese dromen van de Rotterdammers.Rotterdam, Enschede -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.