Volledig scherm
Jurrie Koolhof passeert als spits van PSV Douglas George tijdens een competitieduel met Sparta in 1982. © fotopersbureau Van de Meulenhof

Oud-international en voormalig PSV’er Jurrie Koolhof (59) overleden

Oud-international Jurrie Koolhof is op 59-jarige leeftijd overleden. De spits kwam vijf keer uit voor het Nederlands elftal en speelde in de jaren 80 voor PSV. Ook kwam hij uit voor Veendam, Vitesse, FC Groningen, Vitesse en De Graafschap. De Duivenaar was al enige tijd ziek.

Koolhof kwam in het begin van 1982 naar PSV, waar hij samen met Hallvar Thoresen een koningskoppel vormde. Het duo werd opvallend genoeg twee seizoenen achter elkaar gedeeld topscorer van PSV, met achtereenvolgens 22 en 23 goals.

De geboren Groninger Koolhof, destijds woonachtig in Oirschot, raakte in de lente van 1984 ernstig geblesseerd, waardoor hij twee jaar stil lag. In seizoen 1986-1987 scoorde hij nog wel 17 keer voor PSV en droeg hij bij aan het kampioenschap van dat seizoen.

Lager niveau

De Eindhovenaren wilden op dat moment de stap naar de internationale top maken en Koolhof vervolgde zijn carrière op een lager niveau. Ondanks alle medische malheur wist hij zijn palmares op respectabel niveau van nog eens tientallen goals te voorzien. Koolhof gold als een gevaarlijke spits en staat in de top-100 van meest scorende eredivisiespelers aller tijden. Hij bekleedt plek 79 op die lijst, met 90 eredivisietreffers.

Trainer

Na zijn loopbaan als speler werd Koolhof trainer bij De Graafschap. Hij trainde meerdere keren het eerste elftal van de Doetinchemse club. In 2002 werd hij, nadat hij zich met de Superboeren gehandhaafd had in de eredivisie, ontslagen. Vervolgens was Koolhof nog hoofdtrainer bij AGOVV, FC Dordrecht. MVV en Cambuur Leeuwarden. De laatste jaren was hij actief als scout bij FC Groningen.

Volledig scherm
Jurrie Koolhof bij PSV in 1986 © ANP

Jurrie Koolhof is de vader van Helmond Sport-aanvaller Dean Koolhof (24) en tennisser Wesley Koolhof (29).

Volledig scherm
Jurrie Koolhof © Pro Shots

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9152 stemmen