

- Marcos Senesi 21'
- Ridgeciano Haps 67'
- Mohammed Kudus 79'
Pijnlijke nederlaag Feyenoord in krankzinnige Klassieker
SamenvattingAjax heeft aartsrivaal Feyenoord een volgende dreun bezorgd in de jacht op Europees voetbal. In een knotsgekke Klassieker, waarin twee rode kaarten en twee eigen doelpunten vielen en Leroy Fer een penalty miste, ging de kampioen met een klinkende zege aan de haal: 0-3.
Door Johan Inan
Dat Ajax de kampioensschaal al beet had, betekende niet dat er geen spanning op de Klassieker zat. Zo waren er daags voor de kraker rellen en arrestaties, en was het de vraag of de sportief dolende thuisclub een erehaag wenste te vormen voor de aartsrivaal.
Die kwam er niet, had Feyenoord-coach Dick Advocaat al laten weten. Erik ten Hag, trainer van Ajax, stelde al niet van plan te zijn veel spelers te sparen. Alleen de geschorste en met vakantie gestuurde Nicolás Tagliafico ontbrak. Bevestigen dat Ajax de nummer één van Nederland is, begon volgens hem in de Kuip, waar zijn ploeg de achterban met een zege bovendien een groot plezier kon doen.
Dat beide teams daar veel aan gelegen was, bleek al snel. Zo stonden er twee driftig coachende trainers aan de zijlijn en ging het daarbinnen en zorgden de spelers aan de andere kant met stevige tackles en opstootjes, waar vooral de Argentijnse mandekkers aan beide kanten niet voor terugdeinsden, voor een vurige Klassieker. Daarin herpakte Feyenoord zich aanvankelijk enigszins van de beschamende nederlaag bij hekkensluiter ADO vorige week.
Op basis van de intensiteit en weerstand vooral, want als Feyenoord al scoorde, gebeurde dat in buitenspelpositie (Robert Bozenik) of in het eigen doel. Marcos Senesi deed dat halverwege de eerste helft als eerste. De bal rolde tergend langzaam het doel in toen kompaan Eric Botteghin de bal tegen hem aanschoot. Die treffer zette het Europese ticket voor Feyenoord verder op de tocht, terwijl Ajax ook in de zesde eredivisietopper van dit jaar en in het 21ste opeenvolgende competitieduel ongeslagen leek te blijven.
En het was ook niet zo dat Ajax de rivaal geen kansen schonk om die series te doorbreken. Maar zelfs een gouden mogelijkheid om de topper te kantelen was aan Feyenoord niet besteed. Zo kreeg Edson Álvarez op slag van rust, met geel op zak, een directe rode kaart voor een handsbal in de doelmond. Arbiter Danny Makkelie had toen al naar de penaltystip gewezen.
Het mocht niet baten voor Feyenoord, want Leroy Fer kreeg de bal niet langs Stekelenburg. Tot overmaat van ramp ging een kwartier na rust ook de numerieke meerderheid van de Rotterdammers in rook op. Tyrell Malacia trok de ontsnapte Antony naar de vlakte en ontving daarvoor zijn tweede gele kaart.
En dan was het voor Advocaat en zijn ploeg nog niet gedaan met de Wet van Murphy, want ook de beslissende 2-0 van Ajax kwam van de voet van een Feyenoorder. Invaller Ridgeciano Haps liep per abuis een lage voorzet binnen. Invaller Mohammed Kudus bepaalde de eindstand in de knotsgekke Klassieker op 0-3, door een voorzet van Tadic de lange hoek in te duwen.
Kampioen Ajax, dat speelde in het nieuwe blauwe uittenue, sluit het seizoen komende week af tegen VVV en Vitesse. Feyenoord, dat Heracles en RKC nog voor de kiezen krijgt, heeft een wonder nodig om Vitesse nog te achterhalen en zo de play-offs voor Europees voetbal te ontlopen. Bij Feyenoord ontbraken in de Klassieker steunpilaren Steven Berghuis en Jens Toornstra door eerdere rode kaarten.
Wil je de wedstrijd nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voetbalpodcast | 'PSV mag die voorsprong niet weggeven in een topwedstrijd’
Wederom een onbesliste topper in de eredivisie, maar wie was daar het meest content mee? Is Armando Obispo wel geschikt voor de top? Heeft John Heitinga echt zo snel het lek boven bij Ajax? Etienne Verhoeff bespreekt het in een nieuwe AD Voetbalpodcast met Maarten Wijffels en Mikos Gouka. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Orkun Kökçü ziet Feyenoord verdiend punt pakken: ‘PSV heeft alleen twee goede counters gehad’
Orkun Kökçü is blij dat Feyenoord zichzelf in de slotfase van de topper tegen PSV heeft beloond. De Rotterdammers knokten zich in blessuretijd naar een 2-2 gelijkspel tegen de Eindhovenaren, dankzij twee doelpunten van Alireza Jahanbakhsh. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Bekerprogramma: topper tussen Ajax en FC Twente, AZ en FC Utrecht op herhaling na spektakel
In de TOTO KNVB Beker staan deze week de achtste finales op het programma. AZ en FC Utrecht komen dinsdag als eerste in actie. Beide clubs stonden anderhalve week geleden ook al tegenover elkaar in Alkmaar. Dat duel in de eredivisie werd een waar doelpuntenspektakel: 5-5. -
-
-
Blessures geen excuus voor nieuw averij AZ: ‘Als we elke week gelijkspelen eindigen we vijfde’
Voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd heeft AZ averij opgelopen in de titelstrijd. Was de krankzinnige 5-5 tegen FC Utrecht nog tenminste een wedstrijd voor de eeuwigheid, tegen FC Volendam waren er zaterdagavond geen lichtpuntjes en aanknopingspunten. Én geen excuses. -
PREMIUM
FC Groningen zonder Mark-Jan Fledderus, maar met loodzwaar programma verder
Zonder technisch directeur Mark-Jan Fledderus, die de voorbije weken meer en meer de kop van Jut werd, moet het geplaagde FC Groningen alsnog het vege lijf zien te redden in de eredivisie. Algemeen directeur Wouter Gudde spreekt van een ‘enorm moeilijk besluit’.