Onder meer het AZ-talent Calvin Stengs speelt voor Jong Oranje.
Volledig scherm
Onder meer het AZ-talent Calvin Stengs speelt voor Jong Oranje. © BSR Agency

Pittige klus voor Jong Oranje tegen leeftijdsgenoten Portugal

In de jacht op een ticket voor het EK 2021 neemt Jong Oranje het vanavond in Doetinchem op tegen de leeftijdsgenoten van Portugal. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi wil zich voor het eerst sinds het EK 2013 weer plaatsen voor een eindtoernooi. 

Na alle ellende van de afgelopen jaren, waarin Jong Oranje drie eindtoernooien op rij misliep, wil de Europees kampioen van 2006 en 2007 zich in het komende anderhalf jaar eindelijk weer eens richting een EK spelen. Aan het eindtoernooi in 2021 in Hongarije en Slovenië doen slechts zestien landen mee, dus kwalificatie is bij lange na geen zekerheid. Het begin was met een ruime zege op Cyprus (5-1) in de eerste kwalificatiewedstrijd in ieder geval goed. 

Portugal

Teun Koopmeiners is de aanvoerder van Jong Oranje en scoorde dit eredivisieseizoen al vijf keer.
Volledig scherm
Teun Koopmeiners is de aanvoerder van Jong Oranje en scoorde dit eredivisieseizoen al vijf keer. © BSR Agency

De Portugese leeftijdsgenoten, vanavond de tegenstander, zijn in een groep met verder nog Noorwegen, Wit-Rusland en Gibraltar op papier de grootste concurrent. Portugal, verliezend-finalist op het EK 2015, heeft met Rafael Leão (AC Milan), Diogo Dalot (Man United) en Gedson Fernandes (Benfica) veel talent in de ploeg. En niet te vergeten rechtsback Thierry Correia, die in de zomer voor zo'n twaalf miljoen euro naar Valencia vertrok. Talent te over in de ploeg van trainer Rui Jorge. Met overwinningen op Gibraltar (4-0) en Wit-Rusland (0-2) is de ploeg bovendien als een komeet gestart aan de kwalificatie.

Nieuwe generatie

Trainer Erwin van de Looi heeft een selectie tot zijn beschikking die barst van het talent. Alle spelers maakten al minuten op het hoogste niveau in Nederland. Met name AZ is met Calvin Stengs, Myron Boadu, Teun Koopmeiners, Dani de Wit en Owen Wijndal goed vertegenwoordigd. Ajax doet het met drie spelers (Noa Lang, Kjell Scherpen en Perr Schuurs) net iets beter dan PSV, dat één speler geselecteerd zag worden (Cody Gakpo). Daarnaast zijn een aantal spelers actief bij buitenlandse (top)clubs, zoals Justin Kluivert (AS Roma), Ludovit Reis (FC Barcelona) en Rick van Drongelen (HSV). 

Stand
1. Portugal 2 - 6
2. Nederland 1 -3
3. Noorwegen 1 - 3
4. Wit-Rusland 2 - 3
5. Cyprus 3 - 3
6. Gibraltar 3 - 0

Jong Oranje won vorige maand met 5-1 van Cyprus.
Volledig scherm
Jong Oranje won vorige maand met 5-1 van Cyprus. © BSR Agency