Quincy Promes (links) voorkwam met een prachtige treffer puntenverlies van Ajax in Waalwijk.
Volledig scherm
Quincy Promes (links) voorkwam met een prachtige treffer puntenverlies van Ajax in Waalwijk. © BSR Agency
1
EINDE
2
  • Saïd Bakari 63'
  • Dušan Tadic 46'
  • Quincy Promes 76'

Pover Ajax ontsnapt dankzij Promes tegen hekkensluiter RKC

Ajax is het derde seizoensblok begonnen met een 1-2 overwinning. De Amsterdammers hadden het heel bijzonder moeilijk met hekkensluiter RKC Waalwijk dat in slotfase nog dicht bij de gelijkmaker was.

Door Freek Jansen

Een vrije trap van Clint Leemans op de onderkant van de lat, een vrije schietkans in het strafschopgebied van Stanley Elbers en Stijn Spierings die opduikt voor Andre Onana en naast schiet. In de eerste helft had RKC Waalwijk volop kans om op voorsprong te komen. De hekkensluiter bracht koploper Ajax met fris en energiek spel aan het wankelen. De Amsterdammers speelden zelf in een veel te laag baltempo om het RKC echt lastig te maken en het zichzelf makkelijk te maken.

Gevolg was dat Ajax na rust het verschil moest gaan maken. De ploeg van Erik ten Hag kwam aanvankelijk met een ander gezicht uit de kleedkamer. Al in de eerste minuut na rust kwamen de Amsterdammers alsnog op voorsprong. Sergino Dest kwam op rechts goed door en vond met zijn voorzet bij de tweede paal Dusan Tadic, die van dichtbij afrondde. Twee minuten later was Quincy Promes met een schot al dicht bij de volgende treffer.

Bekijk de samenvatting van RKC - Ajax (premium).

Anas Tahiri schermt de bal af voor Sergiño Dest.
Volledig scherm
Anas Tahiri schermt de bal af voor Sergiño Dest. © BSR Agency

Gelijke hoogte

Ajax ging verder op jacht naar de tweede treffer, maar een klein half uur voor tijd kwam RKC Waalwijk langszij. Saïd Bakari kwam op links door en tikte de bal onder doelman Onana door. Nadat het duel ruim twintig minuten voor tijd nog kortstondig stil lag, omdat er vuurwerk vanuit het uitvak op het veld was beland, kopte Joël Veltman uit een hoekschop op de lat. Ajax moest op jacht naar de bevrijdende voorsprong, terwijl de tijd wegtikte.

Een kwartier voor tijd trok Ajax echter alsnog de wedstrijd naar zich toe. De bal bleef hangen in het strafschopgebied van thuisploeg, waarna Quincy Promes werd vrijgespeeld en via de onderkant van de lat verwoestend uithaalde. Toch was de wedstrijd zeker nog niet gespeeld.

Zo dacht RKC vier minuten voor tijd de gelijkmaker te maken, toen invaller Darren Maatsen vrij kon inschieten. Zijn inzet werd echter door drie glijdende Ajacieden van de lijn gehaald. Een minuut later moest Veltman redding brengen, nadat Onana uit positie was.

Na het laatste fluitsignaal haalde Ajax dan ook opgelucht adem. Met veel pijn en moeite, en enig fortuin, schudde de ploeg van Erik ten Hag RKC van zich af.

Klaas-Jan Huntelaar erkent dat Ajax vanavond geluk had in Waalwijk:

RKC - Ajax.
Volledig scherm
RKC - Ajax. © AD Sportwereld