Ricksen praat weer dankzij ‘Stephen Hawking-computer’

VIDEOFernando Ricksen kan zich weer verstaanbaar maken. De 41-jarige ex-international die lijdt aan de zenuwziekte ALS maakt sinds een maand gebruik van een spraakcomputer.

,,Het heeft mijn leven compleet veranderd’’, zegt Ricksen in een interview met The Scottish Sun. ,,Eindelijk kan ik weer praten en mezelf duidelijk maken. Ik kan mijn vrouw en dochter vertellen hoe ik me voel en wat ik bedoel, vragen hoe het met ze gaat, grappen maken en weer deel van het gesprek zijn.’’

De al vijf jaar zieke Ricksen heeft een spraakcomputer die vergelijkbaar is met de apparatuur die de beroemde wetenschapper Stephen Hawking - dit jaar op 76-jarige leeftijd overleden - gebruikte. Het apparaat reageert op bewegingen van de ogen die met behulp van een camera worden omgezet in gesproken tekst.

De computer is geschonken door rdg Kompagne, een Nederlandse bedrijf dat onder meer communicatiehulpmiddelen maakt voor mensen met een handicap. Via Ricksens biograaf Vincent de Vries kwamen de middelen bij de oud-voetballer terecht.

,,Mijn stem is heel slecht en omdat die alleen maar slechter wordt of zal verdwijnen, heb ik besloten dat het tijd was om hier hulp voor te krijgen’’, aldus Ricksen. ,,Het heeft het leven veel makkelijker gemaakt nu mijn vrouw kan vertellen wat ik nodig heb zonder ruzie te krijgen.’’

Quote

Ik kan mijn vrouw en dochter vertellen hoe ik me voel en wat ik bedoel, vragen hoe het met ze gaat, grappen maken

Fernando Ricksen

Bekijk ook hoe in januari het standbeeld van Ricksen in Sittard werd onthuld:

Stephen Hawking (l) en Fernando Ricksen.
Volledig scherm
Stephen Hawking (l) en Fernando Ricksen. © ANP/Daniel Kroll
  1. De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitterende foto's

    De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitteren­de foto's

    PSV maakte gisteren bekend dat Ibrahim Afellay vertrekt uit Eindhoven. De 34-jarige Utrechter maakte het afgelopen seizoen zijn rentree, na jaren vol blessureleed. Hij bleef het afgelopen voetbaljaar steken op slechts drie competitiewedstrijden. Afellay denkt dat zijn loopbaan er nog niet op zit en onderzoekt de komende weken of hij bij een andere club aan de slag moet gaan of dreigt het einde van een mooie carrière, die hem via PSV langs FC Barcelona, Olympiakos, Schalke 04, Stoke City en 53 interlands voor Oranje voerde? Een loopbaan in 14 fraaie foto's.