Volledig scherm
PREMIUM
3 oktober 1971: Piet Keizer, aanvoerder van Ajax in het succesvolste seizoen uit het bestaan van de club. © Kick uitgevers

‘Sodemieter op, je maakt zo’n boek maar als ik dood ben’

Biografie Piet KeizerPiet Keizer gruwelde bij de gedachte aan een biografie. Nu, tweeënhalf jaar na het overlijden van de oer-Ajacied, ligt er tóch een prachtig naslagwerk over de onpeilbare en iconische linksbuiten. Met zijn voetbalvisie, want die wilde hij wél nalaten.

Door Daniël Dwarswaard

Het moet een jaar of twintig geleden zijn geweest. Jaap Visser kwam na de lunch terug op de redactie van zijn toenmalige werkgever Vrij ­Nederland en de secretaresse had een boodschap: Piet Keizer heeft gebeld en hij zit om vier uur in het barretje van het Amsterdamse Novotel aan de Boelelaan. Vissers hart maakte een sprongetje: het ging er dan toch van komen, Piet wilde meewerken aan een boek. Visser en zijn collega Frans Oosterwijk hadden het verzoek al zo vaak gedaan bij Keizer.

  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.