Volledig scherm
Sparta viert feest na de 0-2. © BSR Agency
1
EINDE
2
  • Lex Immers 79'
  • Mohamed Rayhi 26' 43'

Sparta pakt ook ADO en beleeft onwerkelijke tijden

In de afgelopen tien jaar waren de schijnwerpers zelden op Sparta gericht. Hoe anders is het nu. Na de 1-2 overwinning bij ADO Den Haag gaat de Rotterdamse club mede aan kop van de eredivisie.

Ze willen hun moeilijke bestaan nog weleens cultiveren, de supporters van Sparta. Goed beschouwd gaat het hun club immers vaker slecht dan goed. Verliezen gebeurt in Rotterdam-West dan winnen, feilloos onderstreept met acht eerste divisie-seizoenen in de laatste tien jaar. Dan kun je, vinden zij, maar beter een beetje de draak met jezelf steken.

Koploper

Hoe onwerkelijk zijn de tijden nu daarom voor de Spangenaren. Na de 1-2 overwinning van vanavond bij ADO Den Haag gaat hun club aan kop van de eredivisie. Oké, gedeeld met nog wat ploegen. Maar toch bijzonder. Na al die trektochten langs de stadionnetjes in Helmond, Oss en Velsen-Zuid lacht het voetbalgeluk Rotterdam-West eindelijk weer toe.

Vanavond in Den Haag manifesteert de ploeg van Henk Fraser zich op momenten, zoals die dat al vanaf de zomerstop doet. Als een elftal waarin het plezier onmiskenbaar van de spelers afstraalt en waarin mentale hardheid bij onder anderen Adil Auassar en Bryan Smeets wordt gecombineerd met de speelsheid van bijvoorbeeld Halil Dervisoglu, Abdou Harroui en Mohamed Rayhi.

Laatstgenoemde is in de eerste helft tweemaal het eindpunt van effectief uitgespeelde Sparta-counters die volgen op een fase waarin ADO Den Haag via Tomas Necid de beste kans heeft gehad. En even zo vaak is Dervisoglu -die per 1 januari 2020 naar het Engelse Brentford verkast- de aangever van Rayhi.

Onoverwinnelijkheid

Het zegt alles over het Sparta van nu dat het ook in Den Haag op momenten dominant durft te zijn. En, zoals na rust, de pot tamelijk moeiteloos dichthoudt. Gek lang geleden is het namelijk nog niet dat de club van West buiten het eigen Kasteel vrijwel stelselmatig de bietenbrug op ging. In de eredivisie én in de eerste divisie. Met de komst van met name straatvechter Smeets straalt de ploeg nu een vorm van onoverwinnelijkheid uit die jarenlang zo moeizaam te vinden was in Spangen.

,,ADO Den Haag pakken we ook”, blufte Harroui voorafgaand aan het duel van vanavond, doelend op de eerdere 4-1 zege op VVV. Op het Haagse kunstgras bijt zijn elftal inderdaad gretig van zich af. Ook na rust waarin de thuisclub via Tom Beugelsdijk nog wel op 1-2 komt en het in de slotfase nog even spannend is, blijft Sparta tamelijk moeiteloos op de been. Beter kan de gedaantewisseling van die ooit zo terughoudende Rotterdamse club getypeerd worden.

Volledig scherm
Mohamed Rayhi in duel met Lex Immers. © BSR Agency
Volledig scherm
Rayhi viert de 0-2 met zijn ploeggenoten. © BSR Agency
Volledig scherm
Bij ADO stapelen de problemen zich op. © BSR Agency