FC Cincinnati heeft Jaap Stam aangesteld als hoofdcoach maar blijkt nog niet exact te weten hoe hij eruitziet.
Volledig scherm
FC Cincinnati heeft Jaap Stam aangesteld als hoofdcoach maar blijkt nog niet exact te weten hoe hij eruitziet. © FC Cincinnati

Stam officieel trainer bij FC Cincinnati, Bakkati mee als assistent

Club blundert bij bekendmakingJaap Stam wordt de nieuwe hoofdtrainer van de Amerikaanse voetbalclub FC Cincinnati. De 67-voudig international neemt assistent Said Bakkati mee naar de Verenigde Staten. Bakkati is nu nog assistent van Dick Advocaat bij Feyenoord. De Amerikaanse club blunderde echter flink bij de presentatie via Twitter.

Stam tekent in Cincinnati een contract voor 1,5 jaar, met een optie op nog een seizoen. Het is nog niet bekend wanneer de 47-jarige trainer uit Kampen naar de VS kan vliegen. De Amerikaanse competitie MLS ligt al sinds maart stil vanwege de coronacrisis en het is onbekend wanneer er daar weer gevoetbald kan worden.

Stam verruilde een jaar geleden PEC Zwolle voor Feyenoord. Hij stapte eind oktober, een dag na de 4-0-nederlaag bij Ajax, echter al op. Onder leiding van zijn opvolger Advocaat klom Feyenoord weer op naar de derde plaats in de eredivisie. De 72-jarige Advocaat besloot onlangs er nog een jaar aan vast te plakken. Bakkati zou een van zijn assistenten blijven, maar verkast dus met Stam mee naar de Verenigde Staten.

Foutje van club op Twitter

Bij de bekendmaking van het nieuws dat Stam de nieuwe hoofdtrainer is van de Amerikaanse club, blunderde FC Cincinnati met de foto die erbij stond. Dat was namelijk Stam zelf niet, maar een andere trainer. Geen beste binnenkomer.

FC Cincinnati heeft drie Nederlandse voetballers onder contract staan: Maikel van der Werff, Siem de Jong en Jürgen Locadia. Met Gerard Nijkamp, die Stam eerder als trainer aanstelde bij PEC Zwolle, heeft Cincinnati ook een Nederlandse algemeen manager. De Amerikaanse ploeg begon slecht aan het nieuwe seizoen met twee nederlagen.

Stam volgt Ron Jans op, die in februari opstapte nadat hij in een racismerel was beland. De 61-jarige Jans, ook oud-trainer van PEC Zwolle, zong in de kleedkamer een liedje mee waarin het woord ‘nigger’ werd gebruikt. Dat werd hem zo zwaar aangerekend, dat Jans onder grote druk besloot te vertrekken.

Jaap Stam.
Volledig scherm
Jaap Stam. © ANP

,,Het is voor mij een droom voor een club als FC Cincinnati in de Verenigde Staten te werken”, vertelt Stam op de website van zijn nieuwe club. ,,Ik heb altijd van Amerika gehouden. Ook de mentaliteit van de mensen spreekt me erg aan. Ze proberen vaak echt iets te bereiken. Het is voor mij een grote uitdaging om het hier goed te gaan doen.”

,,We zijn blij dat Jaap Stam hier hoofdtrainer is geworden”, reageert algemeen manager Gerard Nijkamp. ,,Hij heeft veel ervaring als spelers bij de meest succesvolle clubs van de wereld. Jaap heeft zich ook als trainer bewezen. Ik weet zeker dat hij ons naar een nieuwe fase kan leiden. Naar veel nieuwe successen en een nieuw stadion. Hij zal ook onze spelers beter maken.”

Dick Advocaat overlegt met Said Bakkati.
Volledig scherm
Dick Advocaat overlegt met Said Bakkati. © Pim Ras fotografie