Edward Sturing, de trainer van Vitesse.
Volledig scherm
Edward Sturing, de trainer van Vitesse. © ANP Sport

Sturing hoopt op profvoetbal in de Hollandse zomer

Edward Sturing hoopt dat betaald voetbal in de zomer mogelijk wordt. De coronacrisis legt een immense druk op de hervatting van de competitie in juni. Daar bovenop komen heikele kwesties met contracten, de transferperiode en de start van het nieuwe seizoen, beseft ook de trainer van Vitesse.

De Europese voetbalbond UEFA wil het seizoen dit jaar laten doorlopen tot 3 augustus. Zo kunnen de competities in Europa alsnog worden afgemaakt. Maar daarvoor moeten de reglementen omtrent arbeidsovereenkomsten in het profvoetbal wel worden aangepast. De contracten lopen nu altijd tot 30 juni. Daarna begint het nieuwe arbeidsjaar.

,,Er wacht een juridisch vraagstuk”, weet Sturing. ,,Dat wordt nu uitgedokterd. Kunnen al die aflopende contracten met een maand worden verlengd? En hoe wordt dat dan betaald? Ligt dat dan bij de clubs?”

Sturing is zelf het sprekende voorbeeld van deze problematiek. Hij heeft een contract tot 30 juni als trainer van Vitesse. ,,Loopt dat dan een maand door, of staat er dan een nieuwe trainer voor de groep? Dit punt geldt bij meer clubs (bij PSV bijvoorbeeld begint de nieuwe trainer Roger Schmidt officieel op 1 juli, red.). En voor spelers gaat dezelfde regel op. Bij Vitesse lopen heel veel contracten af. Maar die spelers moeten dan een maand door? Begint daarna dan de transferperiode? En wanneer start het nieuwe seizoen? Er leven nog een hoop vragen.”

Sturing wijst op de tijdsdruk. ,,Op wereldschaal spelen zulke grote zaken. Er gaan heel veel mensen dood. We zitten allemaal thuis. De intensive care van elk ziekenhuis loopt vol. Het is nu moeilijk voor te stellen dat in juni alles opengaat in het land en dat de stadions zich vullen met voetballiefhebbers. Maar er is ook hoop.”

Krachtenveld

Sturing prijst de houding van de KNVB. De voetbalbond zit in een groot krachtenveld. In het voetbal gaan miljarden om. In de vooraanstaande voetballanden Duitsland en Engeland staan kapitalen op het spel, veelal in het tv-geld. ,,De druk op de FIFA en UEFA zijn immens. Iedereen wil de competities afmaken. Maar de KNVB stelt dat de overheid de koers bepaalt en dat de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, LL) leidend zijn óf we wel gaan voetballen. De gezondheid van de samenleving gaat voor.”

Voorlopig past het profvoetbal bescheidenheid. ,,De strikte maatregelen gelden nu tot 28 april. Alles is vier weken verlengd. Wij proberen iedereen bij Vitesse zo fit mogelijk te houden. Als de mogelijkheden het toelaten, dan willen we graag voetballen. Voor nu is er onzekerheid. En ja, die vreet aan iedereen in het voetbal. Ook aan ons.”