Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Terug naar de tijd dat je met hands een land uitschakelt voor het WK?

ColumnColumnist Hugo Borst kan wel lachen om mensen die terug willen naar de tijd voor VAR. 'Iets dat iedereen had gezien, behalve de arbiter.'

Quote

Post hing een verhaal op over het verschil tussen de ware snelheid en vertraagde beelden

Kalm luisterde ik zaterdagavond naar een VVV-speler met een Amsterdams accent. Post heet hij. Die jongen had in de slotfase verloren van Ajax, niet leuk natuurlijk, maar verdiend was het wel. Posts medespeler Janssen had Klaas-Jan Huntelaar van achteren getorpedeerd. Scheidsrechter Blom zag het niet of dacht: laat de VAR maar uitsluitsel geven. Nou, het was een eenvoudige beslissing voor Jochem Kamphuis in zijn hoedanigheid van VAR: strafschop! Tadic schoot de pingel, je ziet dat steeds vaker, door het midden. En zo won Ajax.

Direct na afloop kwam Post aan het woord. Hij vond - terecht - dat de scheidsrechter de overtreding zelf had moeten constateren. Ik had de indruk dat Post het, nu het een VAR-moment was geworden, niet meer eerlijk vond. Hij hing een verhaal op over het verschil tussen de ware snelheid en vertraagde beelden. In slow motion zie je iets anders. Zoiets zei Post. Je hoort het voetballers vaker zeggen, zelfs heel slimme. Hilarisch natuurlijk, want er gebeurt exact hetzelfde, maar ontdaan van de topsnelheid, een paar keer afgespeeld, zie je het niet anders maar beter. Wat heet: dan zie je het pas goed.