Hans van Breukelen in zijn tijd als KNVB-directeur
Volledig scherm
Hans van Breukelen in zijn tijd als KNVB-directeur © Erwin Spek

Van Breukelen komt jaar na KNVB-afscheid met nieuw boek: 'Ik wilde het achter me laten'

Voormalig PSV-keeper Hans van Breukelen (62) brengt volgende maand een nieuw boek uit. In 'Maak je comeback' staat het maken van een comeback centraal na een ingrijpende gebeurtenis en/of ernstige tegenslag. De boekpresentatie staat op 19 november gepland.

De oud-international legde vorig jaar zijn functie als technisch directeur bij de KNVB neer en vindt het nu tijd om weer naar buiten te treden. Hij gaat niet in op inhoudelijke of persoonlijke zaken die tot het vertrek bij de voetbalbond leidden, maar wel op de periode na zijn afscheid bij de KNVB. ,,Toen ik opstapte als technisch directeur bij de KNVB ben ik op de vlucht geslagen. Het voelde als een afgang, ik was kwaad en teleurgesteld en wilde maar één ding. Ik wilde het achter me laten, maar ik wist niet hoe", zegt hij erover.

Quote

Diederiks vertelde me over zijn methode om mensen na een tegenslag weer in hun kracht te zetten.

Benno Diederiks

Samen met 'businesscoach' Benno Diederiks besloot hij het boek te gaan uitbrengen. De coach en auteur uit Sint-Michielsgestel paste zijn methode om een comeback te maken toe op Van Breukelen. ,,Hij vertelde me over zijn methode om mensen na een tegenslag weer in hun kracht te zetten. Zo is het gekomen dat we samenwerken en dat ik mijn persoonlijke verhaal in het boek vertel", stelt Van Breukelen. Het boek kan mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met een ontslag, scheiding of overlijden van een geliefde weer op weg helpen, geeft hij aan. Diederiks en Van Breukelen werkten al eerder aan meerdere projecten.

Kwetsbaar

Van Breukelen stelt zich in het nieuwe boek kwetsbaar op, maar benadrukt dat hij na een jaar weer uitstekend in zijn vel zit. Hij volgt de verrichtingen bij PSV met belangstelling en trots. ,,De hele overgang van Phillip Cocu naar Mark van Bommel, de overgang van Marcel Brands naar John de Jong, er is nogal wat op de club afgekomen. Maar dat is uitstekend gemanaged en de resultaten mogen er zijn", vindt de oud-commissaris.

Quote

Wat er ook gebeurt, je kunt zelf je gedachten sturen en zo je gevoel bepalen.

Hans van Breukelen

Komende maand vertelt hij meer over het nieuwe boek, waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting Overleven met alvleesklierkanker. ,,De kracht van een comeback is de zoektocht naar wat je wil en kan”, zegt hij er nu vast over. ,,Wat er ook gebeurt, je kunt zelf je gedachten sturen en zo je gevoel bepalen. Dat heeft mij in het verleden enorm geholpen en ik merk dat het ook anderen helpt."

Van Breukelen en Diederiks geven rondom het verschijnen van het boek ook clinics, bijvoorbeeld aan bedrijven, instellingen en andere organisaties (zoals voetbalclubs), die na een tegenslag weer terug willen komen.