Van de Donk luistert jubileum op met treffer: ‘Heel bijzonder, deze dag is geweldig’

VideoEen veel fraaier scenario had Daniëlle van de Donk (28) uit Valkenswaard niet kunnen bedenken voor dinsdagavond. In haar honderdste interland opende ze in ‘haar’ Eindhoven na 12 minuten de score tegen Rusland (2-0) in het gewonnen EK-kwalificatieduel. ,,Ik ben hartstikke trots.”

Scoren in het PSV-stadion is iets dat Van de Donk graag nog eens wilde bewerkstelligen. Ze deed het in haar honderdste interland. Vlak nadat de fans in de tiende minuut ‘Daantje van de Donk, Van de Donk, Dáántje van de Donk’ hadden gezongen, schoot ze zelf de 1-0 binnen. ,,Hier zat ik vroeger als die hard PSV-fan op de tribune. Ik dacht nog dat ik later met de mannen mee kon doen en dan ook zou scoren”, zei Van de Donk lachend.

Toen bleek dat dat niet kon, werd het haar streven om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten en groeide ze met de sport mee. ,,Het neerzetten van deze resultaten doet mij goed. Het is heel bijzonder, ik vind deze dag geweldig. Maar het gaat om de drie punten en niet het nummer achter je naam.” Nu Van de Donk bij de club van 100 hoort, nadert ze ook de top tien van speelsters met de meeste interlands achter hun naam. ,,Die gaat niet meer spelen”, grapte bondscoach Sarina Wiegman (104 caps) al.

Na de plichtplegingen klom Van de Donk snel omhoog in het stadion om deze mijlpaal te vieren met haar familie en vrienden. ,,Ik kan niet wachten om het met ze te delen.”

Volledig scherm
Daniëlle van de Donk na haar treffer. © BSR Agency