Volledig scherm
Leroy Sané en Virgil van Dijk. © AP

Van Dijk: Oranje heeft nog een lange weg te gaan

De nederlaag van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatie tegen Duitsland (2-3) kwam hard aan bij aanvoerder Virgil van Dijk. ,,In de eerste helft stond de organisatie niet goed, maar we hebben het in de tweede helft goed opgepakt. Daar hebben we uiteindelijk echter niets aan, want we staan hier met lege handen,” zei Van Dijk direct na afloop tegen de NOS.

Oranje keek halverwege tegen een achterstand van 2-0 aan, maar de ploeg van Ronald Koeman knokte zich in de eerste 20 minuten na rust weer langszij. ,,We waren zoekende in de eerste helft. Zij speelden met veel beweging. Dat hadden we verwacht, maar het stond niet goed,” zei Van Dijk.

,,In de tweede helft was het vooral verdedigend veel beter. Duitsland kwam niet meer aan voetballen toe. Wij kwamen goed terug, maar dan moet je wel minimaal een punt halen. Dat doen we niet en dat is balen. We moeten hard blijven werken. We wisten dat we een lange weg te gaan hebben, dat blijkt vandaag maar weer.”

Quote

We hadden tot het einde geconcen­treerd moeten blijven

Matthijs de Ligt
Volledig scherm
Matthijs de Ligt. © EPA

Matthijs de Ligt vierde tegen Duitsland zijn eerste doelpunt in het Nederlands elftal. Volgens de verdediger was het echter lekkerder geweest als Oranje ook een punt had overgehouden aan het duel in Amsterdam. ,,We hadden tot het einde geconcentreerd moeten blijven. Dit is heel zonde”, zei hij bij de NOS over de late 2-3 van Nico Schulz.

,,De eerste helft stonden we niet goed. We wisten niet precies hoe ze zouden spelen. De druk van voren en achter was er niet. Daardoor konden zij in een grote ruimte voetballen”, analyseerde de verdediger de eerste helft waarin de Duitsers twee keer scoorden. ,,Dan zul je compacter moeten spelen om het hen moeilijk te maken.”

,,De eerste helft speelden we met een bepaalde angst. In de tweede helft moet je toch wat, je staat met 2-0 achter”, zei De Ligt. ,,Dan zie je dat we goed voetballen. Het was alleen een helft te laat.”