Virgil van Dijk en Memphis Depay.
Volledig scherm
Virgil van Dijk en Memphis Depay. © Getty Images

Van Dijk spreekt niet van geluk: ‘Verdiend drie punten binnengeharkt’

Virgil van Dijk sprak na afloop van de moeizame 3-1 overwinning op Noord-Ierland van een verdiende overwinning. Uiteraard zag ook de captain van Oranje dat het uiterst moeizaam ging in De Kuip. ,,Geen geluk, wel een verdiend resultaat.”

Het Nederlands elftal en Noord-Ierland bleven in De Kuip heel lang doelpuntloos. Tót de 75ste minuut. Niet Nederland, maar Noord-Ierland opende de score namens Josh Magennis. Van wanhoop was echter geen sprake volgens Van Dijk. ,,Bij mij persoonlijk niet eerlijk gezegd. Het is jammer dat we zo'n tegengoal om de oren krijgen, maar we reageren fantastisch. We bleven geduldig, bleven zoeken en natuurlijk doen we niet alles goed, maar we belonen onszelf wel door goed druk te blijven zetten.”

Vijf minuten na de tegentreffer maakte Memphis Depay meteen gelijk. ,,Je probeert iedereen rustig te houden en ook op te jutten zodat de kansen vanzelf zullen komen. Het is dan billenknijpen op het einde en er kunnen dan wat zenuwen in kruipen, maar we hebben goed gereageerd en verdiend gewonnen", aldus Van Dijk, die in de 91ste en 94ste minuut Luuk de Jong en Memphis nog zag scoren. ,,We hadden dit (het verdedigende spel van Noord-Ierland, red.) zeker verwacht. Je moet er dan doorheen durven spelen en dat deden we in de eerste helft te traag.”

Van Dijk hoorde ook het gemor van het Oranje-legioen in De Kuip na de povere eerste helft. ,,We hebben in de rust gezegd dat we in een hoger tempo moesten spelen en we ons niets moesten aantrekken van wat er om ons heen gebeurde. Ik snap dat we hier thuis horen te winnen, maar dat is lastig tegen deze ploeg en dan moet je geduldig blijven. Het kan zomaar anders lopen als de goals niet vallen. Maar we geven nooit op en in deze cyclus gaat het om de drie punten. Die hebben we vandaag binnengeharkt.”