Willy van de Kerkhof.
Volledig scherm
Willy van de Kerkhof. © ANP

Willy van de Kerkhof: Ajax – PSV kan allure van de Klassieker krijgen

PSV kan zondag Ajax de genadeklap toedienen in de Johan Cruijff Arena. Bij winst loopt het gat op naar acht punten met nog zeven duels te gaan. Voor Ajax is deze topper nog het enige sprankje hoop op een landstitel. In deze rubriek blikken we vooruit op de kampioenskraker. Vandaag blikt Willy van de Kerkhof, voormalig speler van PSV, vooruit op de topper.

Willy van de Kerkhof tijdens viering van het 60-jarig jubileum van de eredivisiewedstrijd in het Kasteel van Sparta.
Volledig scherm
Willy van de Kerkhof tijdens viering van het 60-jarig jubileum van de eredivisiewedstrijd in het Kasteel van Sparta. © ANP

Gaat deze wedstrijd de kampioensstrijd beslissen?
,,Bij winst van PSV is de titelstrijd in principe wel beslist. Het gat tussen beide ploegen wordt dan vergroot tot acht punten. Dat zie ik PSV niet meer weggeven in de resterende duels.”

Bij wie ligt er meer druk?
,,De druk ligt logischerwijs meer bij Ajax. Maar PSV kan absoluut niet achterover gaan leunen. Bij een verlies heeft PSV nog steeds een voorsprong. Al is deze met twee punten niet heel riant meer. De kampioensstrijd ligt dan weer volledig open. Mark van Bommel zal wat behoudender willen spelen, maar ik denk dat we nog steeds voor de volle winst moeten gaan en niet moeten mikken op een gelijkspel. Het is natuurlijk niet zo dat PSV helemaal geen druk kent. Wedstrijden tussen PSV, Ajax en Feyenoord geven in mijn optiek altijd druk. Zulke duels zijn ook prettig om te spelen als speler.”

Wat weegt voor Ajax zwaarder, deze wedstrijd of het tweeluik tegen Juventus?
,,Dat is moeilijk te zeggen. Kijk, als prof wil je natuurlijk alles winnen. Ajax moet vol voor beide ontmoetingen gaan. Vol gas tegen PSV en vol gas tegen Juventus. De ploeg van Erik ten Hag kan het tweeluik tegen Juventus hetzelfde benaderen als tegen Real Madrid. Als Ajax net zulke wedstrijden als tegen Madrid op de mat weet te leggen, dan geef ik ze een goede kans.”

Waar en hoe gaat u de wedstrijd volgen?
,,Ik ga naar het stadion. Ergens in een loge lekker achterover leunen en hopelijk genieten van een mooie pot.”

Wat voorspelt u?
,,Ik hoop op een 2-3 overwinning voor PSV. Toch denk ik dat het eerder een gelijkspel wordt met een 2-2 eindstand op het scorebord. Er moet natuurlijk wel een beetje spanning in de wedstrijd zitten. Heel voetbalminnend Nederland kijkt uit naar deze wedstrijd. Beide trainers moeten ervoor zorgen dat het een spektakel wordt, dan kan het de allure van de Klassieker krijgen.”

Onze voetbalverslaggevers Sjoerd Mossou, Daniel Dwarswaard en Maarten Wijffels blikken vooruit op Ajax - PSV van komende zondag (16.45 uur) in de Johan Cruijff Arena. Beluister hieronder de podcast.