Volledig scherm
Rechtbanktekening van Jos de G. voor de rechtbank in Den Bosch tijdens een eerdere behandeling van de zaak. © anp

12 december 2017, vierde proforma - OM zet in zaak Nicole van den Hurk undercoveragent in bij getuige tegen Jos de G.

DEN BOSCH - Met een undercoveroperatie heeft het OM geprobeerd om meer bewijs te verzamelen tegen verdachte Jos de G. in de zaak Nicole van den Hurk. De undercoveragent is gaan praten met de getuige die zich in november 2015 meldde met een voor De G. belastende verklaring. 

Dat werd dinsdagmiddag duidelijk tijdens een procedurele zitting bij het Gerechtshof in Den Bosch.

De getuige zei destijds dat Jos de G. hem zou hebben verteld dat hij een jonge vrouw of meisje om het leven heeft gebracht omdat ze hem belachelijk zou hebben gemaakt. De rechtbank heeft van deze verklaring geen gebruik gemaakt bij de veroordeling van Jos de G. in deze zaak. De G. is wel veroordeeld voor verkrachting, niet voor doodslag. 

Geheime traject

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot tot het geheime traject, waarvan maar een zeer kleine groep bij het OM op de hoogte was, in een poging om een bewijs tegen Jos de G. sterker en betrouwbaarder te maken. Dat zei de advocaat generaal Sta dinsdag tijdens de zitting. In oktober werd van de gesprekken een verslag gemaakt. Eind november is het traject afgerond. 

Wat het inzetten van het undercoveroperatie precies voor informatie heeft opgeleverd, is nog niet bekendgemaakt. ,,Hoe je de verklaring waardeert, zal tijdens de inhoudelijke behandeling aan de orde komen", aldus de advocaat-generaal. Wel liet hij weten dat de getuige gepikeerd is omdat hij door de advocaat van Jos de G. is neergezet als iemand die alleen om het geld zijn mond opendeed. 

De man wordt mogelijk opgeroepen als getuige bij de inhoudelijke behandeling. Job Knoester, de raadsman van de verdachte, suggereerde tijdens de zitting dat nabestaanden van het destijds vijftienjarige meisje, anderen zouden hebben betaald om de getuigen tot een verklaring te verleiden. Hij zegt dergelijke informatie in 2015 van twee anonieme bronnen te hebben gekregen. Knoester: ,,Ik geloofde dat toen niet maar met deze gesprekken wordt dat anders." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.