12 jaar cel voor Jos de G. voor verkrachting én doodslag van Nicole van den Hurk. Vader Nicole: 'Eindelijk gerechtigheid'

VideoEINDHOVEN - Jos de G. (51) is dinsdagmiddag door het Gerechtshof in Den Bosch schuldig bevonden aan verkrachting én doodslag van Nicole van den Hurk in 1995. Hij gaat voor twaalf jaar de cel in. In tegenstelling tot de rechtbank Oost-Brabant - die De G. alleen voor verkrachting veroordeelde - vindt het hof wél wettig en overtuigend bewezen dat hij het meisje ook heeft gedood. ,,Eindelijk gerechtigheid", aldus Nicole's vader Ad van den Hurk. ,,,Wij kunnen met deze uitspraak na al die jaren beginnen aan de verwerking van het verlies van ons meisje.''

Tot het laatste moment was onduidelijk wat het Hof zou gaan beslissen in een van de meest geruchtmakende Brabantse levensdelicten ooit. 

Eerdere celstraffen

De maximale straf voor doodslag is vijftien jaar cel. Voor een ander feit, in dit geval de verkrachting, is daar nog een derde bij op te tellen. De maximale straf zou dus twintig jaar zijn maar in deze zaak is sprake van het 'samenloopmaximum'. Dat betekent dat omdat Jos de G. eerder al heeft vastgezeten, die straffen worden afgetrokken van zijn huidige straf. Zo zat hij al twee keer achttien maanden in 1996 en 2000 en drie jaar in 2001 voor andere verkrachtingen. Dan blijft er dus veertien jaar over, waarvan hij al twee jaar in voorarrest zat.

DNA

De Valkenswaardse tbs'er werd in 2016 door de rechtbank alleen veroordeeld voor verkrachting van het destijds vijftienjarige Eindhovense meisje, in hoger beroep is hij nu ook schuldig bevonden aan doodslag. In het gevonden DNA op Nicole's lichaam zaten sporen van haar toenmalige vriendje maar ook materiaal dat wijst naar Jos de G. Maar er was nog meer: een beetje onbekend DNA. Een derde dader kon daarom niet helemaal worden uitgesloten, oordeelde de rechtbank twee jaar geleden. Volgens het hof gaat het echter om heel weinig materiaal waarvan niet bekend is van wie het is; en er zijn tal van oorzaken te bedenken waardoor dit spoor op het lichaam van het meisje is terechtgekomen. Dit spoor heeft daardoor geen bewijskracht. Het hof wuift de mogelijkheid van een andere persoon als dader daarom weg.

Het Hof zegt deze dinsdag dat bewezen is dat Jos de G. Nicole heeft omgebracht. Volgens het hof is Nicole van den Hurk met geweld om het leven gebracht. Om ontdekking van de verkrachting en de doodslag te voorkomen, heeft hij het lichaam van meisje verborgen in het bos. In de zaal hielden de nabestaanden van Nicole het niet droog. Jos de G. was zelf niet aanwezig in de rechtszaal, zijn twee advocaten wel. 

Dat er geen sprake was van een verkrachting, maar van vrijwillige seks, acht het Hof niet aannemelijk. Zo is er geen aanwijzing voor dat Nicole een paar dagen eerder nog op stap zou zijn geweest. Het Hof acht bewezen dat er een sperma en een haar van Jos de G. zijn gevonden op Nicole's levenloze lichaam. 

Lees hier het volledige chronologische overzicht van de zaak Nicole en lees hieronder de tweets terug van de verslaggever die live bij de rechtszaak aanwezig was.

Volledig scherm
© ED