Volledig scherm

12 november 2011 - Lichaam Nicole teruggegeven, onderkaak ontbreekt

EINDHOVEN - Bij het teruggeven van de stoffelijke resten van Nicole van den Hurk heeft de familie te horen gekregen dat de onderkaak van het vermoorde meisje in de loop der jaren is kwijtgeraakt. Politie en het Nederlands Forensisch Instituut spreken van een 'uiterst pijnlijke situatie.' Nicole - toen 15 - verdween 16 jaar geleden op een vrijdagmorgen in Eindhoven.

Weken later werd haar lichaam teruggevonden in de bossen van Lierop. Volgens de politie was ze vermoord.

De zaak is nooit opgelost maar kwam in maart weer in het nieuws door een bekentenis van de al eerder gearresteerde stiefbroer. De politie pakte de zaak als cold case opnieuw op.

Volgens het NFI is destijds bij de eerste begrafenis van Nicole 'materiaal' achtergehouden voor later onderzoek. "Bij de heropening van de coldcase is opnieuw onderzoek gedaan naar dat deel van de resten. In de loop van het onderzoek is vastgesteld dat de kaak leek te ontbreken."

Over het onderzoek wordt niks verteld, wel dat er nog verschillende forensische processen in volle gang zijn, waaronder DNA-onderzoek. De politie heeft, zegt ze, DNA van de dader.

Wanneer de kaak is verdwenen, is niet meer te achterhalen, aldus het NFI. Volgens de woordvoerster is dit niet de eerste keer. "In oude zaken als deze kom je wel eens voor dit soort feiten te staan. Het is verschrikkelijk voor de familie, een afschuwelijke kwestie.."

Volledig scherm
Medewerkers van het NFI op de begraafplaats aan de Boschdijk, vorige week tijdens de opgraving van het lichaam van Nicole van den Hurk. foto Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.