Volledig scherm
© Thinkstock

13 juni 2016, Proforma-zitting: Dna-bewijs zaak Nicole toch stevig

DEN BOSCH - De gevonden dna-sporen in de zaak Nicole van den Hurk wijzen steeds nadrukkelijker in de richting van de 49-jarige verdachte Jos de G. Zeer specialistisch onderzoek met een wereldwijd nog weinig gebruikte Nieuw-Zeelandse onderzoeksmethode hebben het bewijs versterkt. 

Dat bleek gisteren tijdens een lange en zeer technische zittingsdag bij de rechtbank in Den Bosch.

Een getal met veertien nullen is er nodig om duidelijk te maken wat de kans is dat iemand anders dan de verdachte in het gevonden spermaspoor zit. Aldus de onderzoeker in Nieuw-Zeeland. Het NFI houdt dat op een kans van één op vier miljard. Dat klinkt beide stevig, maar het is nog maar de vraag is of dit bewijs ook zal leiden tot meer grond voor een veroordeling.

Alternatief scenario

Dat er seksueel contact is geweest, kan volgens de advocaat van de verdachte immers ook een vrijwillig contact zijn geweest. Op een alternatief scenario zal raadsman Job Knoester zich vermoedelijk gaan richten nu drie deskundigen samen concluderen dat er zeer sterk bewijs is dat er dna van De G. in het spermaspoor zit. Het Openbaar Ministerie verdenkt de oud-inwoner van Valkenswaard van doodslag en verkrachting. Wat de eis wordt van het OM wordt op woensdag 12 oktober bekend. Op 11 november doet de rechter uitspraak.

Gisteren ging het weer over het spreekrecht van Jolanda van der Weijden, de stiefmoeder van de in 1995 omgebrachte Eindhovense tiener. Van de rechter krijgt zij geen spreekrecht maar wel spreektijd. Ze mag tijdens een volgende zitting spreken als 'benadeelde partij'. Ze kan dan toch vertellen wat de zaak met haar en haar familie heeft gedaan.

Maar voor stiefmoeder Jolanda is dat niet genoeg. Ze mist erkenning. Ze verliet voor even geëmotioneerd de rechtszaal nadat de rechter de beslissing over het spreekrecht had genomen.

Aan het eind van de zittingsdag sprak de rechter bewondering uit voor de nabestaanden van Nicole die bij elke zitting aanwezig zijn. "Het is niet makkelijk om alle details te horen die je niet wilt horen."

Stiefmoeder Jolanda krijgt geen spreekrecht, maar mag wel haar verhaal doen

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.