Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

13 oktober 2017 - Twist over statisticus in Nicole-zaak

DEN BOSCH - Opnieuw is bij het gerechtshof in Den Bosch gesteggeld over statistisch onderzoek in het hoger beroep over verkrachting en doodslag van Nicole van den Hurk in 1995.

De advocaat van de verdachte in de zaak Nicole van den Hurk en het Openbaar Ministerie zijn elkaar gisteren in de haren gevlogen over een omstreden statistisch rapport. De conclusie van dat rapport liegt er op het eerste gezicht niet om: de kans is ruim 99 procent dat Jos de G. Nicole niet alleen seksueel heeft misbruikt, maar haar daarna ook om het leven heeft gebracht.

Maar er is een belangrijke kanttekening. De auteur, fysicus Frans Alkemade, gaat uit van 'onderbouwde maar nog steeds ter discussie staande aannames, veronderstellingen en overwegingen', zoals het OM het formuleert.

Eerder besloten de rechters om de wetenschapper niet als deskundige te benoemen, maar het OM huurde de man toch in. Zijn rapport werd vervolgens aan de rechters gestuurd als 'ingezonden stuk' in de hoop dat het Gerechtshof het zal lezen.

,,Het is niet meer dan een klimaatfysicus die puur persoonlijk kansen inschat", vindt Job Knoester, raadsman van Jos de G. Wat Knoester betreft, zijn de banden van het OM met Alkemade ook net iets te nauw. Er zou te veel zijn overlegd. Het antwoord van de advocaat-generaal 'dat er geen enkele reden was om hem te wantrouwen', overtuigde Knoester niet. Hij wil een criticus van de door Alkemade gebruikte methode inzetten. Het Hof benoemde hoogleraar kansrekening Ronald Meester als contra-expert. In december gaat de zaak verder. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de Nicole-zaak is op zijn vroegst pas medio volgend jaar.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.