Volledig scherm
© Thinkstock

14 juli 2015, zevende proforma - Nicole mogelijk neergestoken

DEN BOSCH - Het vermoorde Eindhovense meisje Nicole van den Hurk is mogelijk door haar belager neergestoken. Op één van haar ribben is een beschadiging aangetroffen die daarop kan wijzen. Er is echter één groot probleem: deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn het er niet over eens of het gevonden spoor van de dader is. Het Openbaar Ministerie gaat daar wel van uit.

Dat viel gisteren op te maken uit de technische behandeling van de zaak-Nicole bij de rechtbank in Den Bosch. Het is voor het eerst dat er in de aanloop naar de rechtszaak iets naar buiten komt over de omstandigheden waaronder het meisje anderhalve maand na haar verdwijning in 1995 werd gevonden. Na de aanhouding van de 48-jarige verdachte, een oud-inwoner van Valkenswaard, werd bekend dat ze was verkracht. De politie heeft nooit bekendgemaakt hoe het meisje om het leven is gekomen. Het werd altijd beschouwd als informatie waarvan enkel de dader weet kon hebben.

Probleem is dat de verklaringen van deskundigen die zijn verbonden aan het NFI over de beschadiging op de tiende rib van Nicole uiteenlopen. Voor de ene deskundigen is het een daderspoor, veroorzaakt door een scherp voorwerp zoals een mes. Voor de andere deskundige is de beschadiging ontstaan tijdens sectie op het lichaam van Nicole. Tijdens de inhoudelijk behandeling van de rechtszaak wordt daarom een deskundige oproepen die gespecialiseerd is in 'steek- en zaagletsel'. Die moet de rechter duidelijkheid verschaffen.

Die inhoudelijke behandeling van de zaak start volgens de huidige planning op 4 november. Vijf dagen trekt de rechtbank ervoor uit, verspreid over twee weken. Op 4 december hoort de anderhalf jaar geleden in Helmond aangehouden verdachte of hij wordt veroordeeld voor doodslag en verkrachting. De rechter besloot gisteren tijdens de zevende 'technische zitting' dat de verdachte in een gewone cel moet blijven. Zijn advocaat Job Knoester vroeg andermaal vergeefs om overplaatsing naar de tbs-kliniek waar de man voor een eerdere veroordeling werd behandeld.

Het OM kreeg gisteren overigens een gevoelige opdoffer te verwerken. De twee officieren van justitie hadden een statisticus ingeschakeld. Die zou twee scenario's tegen het licht houden: één waarbij de aangehouden verdachte de dader is en één waarbij de man onschuldig is. Daarbij zou hij de bewijslast die er is meewegen. Met behulp van een ingewikkelde wiskundige formule zou hij vervolgens aangeven hoe aannemelijk beide scenario's zijn. Hiermee wilde het OM de rechter laten zien dat de kans dat de man Nicole van den Hurk om het leven heeft gebracht veel groter is dan de kans dat de man onschuldig is. Maar de rechter vond het geen hanteerbaar onderzoek, en besloot dat de statisticus zijn onderzoek moest stopzetten.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.