Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

17 maart 2017: eerste proforma, over de gevonden schaamhaar - 'IKEA-proef' met haar Jos de G. op jas Nicole van den Hurk

DEN BOSCH - Er komt mogelijk een nader onderzoek naar de gevonden haar van Jos de G. op de jas van de in 1995 omgebrachte Eindhovense tiener Nicole van den Hurk. De advocaten-generaals overwegen een zogenoemde 'IKEA-proef' te laten uitvoeren: een proef waar met veel herhalingen wordt gekeken hoe lang een haar die op een jas ligt, daar blijft liggen.

Dat bleek vrijdag tijdens een procedurele zitting bij het Gerechtshof in Den Bosch. De destijds gevonden haar bevat dna dat wijst naar Jos de G. die eind 2016 werd veroordeeld voor verkrachting van het meisje maar vrij werd gesproken van doodslag. Zowel de advocaat van Jos de G. als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep.

Ook wordt onderzoek gedaan naar de haar waarvan wordt aangenomen dat het schaamhaar is. Maar zeker is dat niet omdat de haar inmiddels is 'opgebruikt' tijdens het onderzoek. Onder meer de lengte van de haar kan daar mogelijk uitsluitsel over geven. 

Spreektijd
Halfbroer Tommy, stiefzus Debbie en stiefmoeder Jolanda van der Weijden willen spreektijd in het hoger beroep in de zaak-Nicole. Dat zegt advocaat Richard Korver namens de nabestaanden. Hij wijst erop dat de rechters ruimer om kunnen gaan met de huidige regels. Den Haag wil de regels voor spreekrecht voor stieffamilie versoepelen om hun positie te verbeteren. Korver wil dat de familie zich ook mag uitlaten over de strafmaat.

Zowel het Openbaar Ministerie als advocaat Job Knoester hebben geen problemen met spreektijd voor de nabestaanden. Maar de raadsman stelt wel een voorwaarde: hij wil het laatste woord als het Gerechtshof besluit de familie het woord te geven en daarmee wat hem betreft de huidige wetgeving ruimer interpreteert. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.