Volledig scherm
© Thinkstock

20 april 2016: Mist blijft rond dna in zaak-Nicole

DEN BOSCH - In Auckland, Nieuw-Zeeland. Daar konden ze zeggen hoe het nu zit met de gevonden dna-sporen in de zaak rond de omgebrachte en verkrachte Nicole van den Hurk uit Eindhoven. Dat dacht de rechter eind vorig jaar. Want tijdens de rechtszaak waren daarover door afwijkende verklaringen van deskundigen veel onduidelijkheden ontstaan. Dat rapport uit Nieuw-Zeeland is er nu. Het aantal vragen is echter alleen maar toegenomen.

Dat bleek in de rechtbank. Daarmee lijkt het plan van de rechters, om af te rekenen met de mist rond het dna-bewijs, in duigen te vallen. In amper anderhalf A4'tje staan bevindingen van het lab in Auckland. Maar met zoveel 'mitsen en maren' dat het zowel bij het Openbaar Ministerie als bij Job Knoester, de advocaat van de verdachte veel vragen oproept.

De onderzoekers probeerden met behulp van een computerprogramma de gevonden sporen te interpreteren. Het gaat daarbij om dna-profielen die eerder al zijn veiliggesteld uit een spermaspoor. Daarin zit dna van meerdere personen, wat de zaak ingewikkeld maakt. En er is een haar. In Auckland houden ze slagen om de arm en signaleren ze dat 'de monsters uitdagingen vormen'.

Zo lijkt de kans steeds kleiner te worden dat het beschikbare dna duidelijk naar de verdachte zal wijzen. Al zag officier van justitie Erna Vrijhoeven in het nieuwe onderzoek wel degelijk meer steun voor het dna-bewijs. Het gaat om een spoor dat gevonden is in de slip van het in 1995 omgebrachte meisje. In dat spoor zit ook dna van twee andere personen, waaronder dat van een vriendje. Volgens het onderzoek uit Auckland is bijna 2,3 miljoen keer waarschijnlijker dat daarin het dna van de verdachte zit dan dat van een ander. Het NFI hield het eerder op een kans van ruim een miljoen. De vraag blijft wat dat zegt. Volgens de advocaat van de verdachte, die het rapport 'prullenbakwerk' noemt, kan het ook gaan om 'vrijwillige seks' tussen de verdachte en Nicole.

De rechter wil de Nieuw-Zeelandse deskundige horen via een videoverbinding, tijdens een volgende zitting in juni of juli. Het zorgt opnieuw voor fikse vertraging. Pas op zijn vroegst na de zomer komt het tot een strafeis.

De rechter denkt nog na over een verzoek van de advocaat van stiefmoeder Jolanda van der Weijden. Zij eiste spreekrecht maar kreeg dat eerder formeel niet. Ze wil dat nu weer, en ook wil ze de mogelijkheid krijgen iets te zeggen over het bewijs in deze zaak.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.