Volledig scherm
© Thinkstock

24 april 2014, eerste pro-forma zitting - DNA zaak Nicole onder de loep

DEN BOSCH - Advocaat Job Knoester mag van de Bossche rechtbank een contra-expertise laten verrichten van het DNA-bewijs in de zaak tegen zijn 47-jarige cliënt, die verdacht wordt van de verkrachting van en moord op Nicole van den Hurk. Het meisje verdween in oktober 1995 en werd in november van dat jaar in de Lieropse bossen vermoord teruggevonden.

Volgens Knoester, die tijdens de eerste zitting aandrong op een second opinion, kan het DNA dat is aangetroffen op het lichaam en in kleding van het meisje ook afkomstig zijn van haar toenmalige vriendje of een derde, onbekende.

Het Openbaar Ministerie heeft geen enkele reden om te twijfelen aan het bewijs, dat volgens experts 'extreem veel waarschijnlijkheid' zou bieden over de betrokkenheid van de verdachte tbs'er. "En dat is de hoogste gradatie die experts kunnen geven", aldus officier van justitie Erna Vrijhoeven. "Het DNA-spoor heeft zeer sterke bewijswaarde; het is veel waarschijnlijker van de verdachte afkomstig dan van andere personen." Bovendien, zo stelde zij, heeft de verdachte geen uitleg willen geven hoe zijn DNA in het spermaspoor terechtkwam. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

De zitting van gisteren was pro forma, bedoeld om het voorarrest te kunnen verlengen. De inhoudelijke behandeling volgt waarschijnlijk pas begin volgend jaar.

Verkrachting

Tijdens de zitting bleek dat een oude, inmiddels verjaarde verkrachtingszaak uit 1987 en een verkrachting in 2000 de politie op het spoor van de verdachte hadden gezet. In de drie zaken zijn overeenkomsten die volgens het OM 'niet onbenoemd' mogen worden gelaten. In 1987 werd een vrouw van haar fiets gerukt en in de bosjes verkracht. In 2000 sprong de 47-jarige verdachte achterop de fiets van een jonge Valkenswaardse en verkrachtte haar even later meerdere malen. Nicole van den Hurk zou op de avond voor haar verdwijning zijn lastiggevallen door de verdachte, heeft een tante eerder verklaard. De man zou bij het meisje achterop haar fiets zijn gesprongen.

Advocaat Knoester diende gisteren een lange waslijst aan onderzoekswensen in. Een flink aantal daarvan werd gehonoreerd. Het verzoek om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt te schorsen of op te heffen werd afgewezen, onder meer vanwege het recidivegevaar. Onderzoeksdossiers uit de jaren negentig moeten van de rechtbank, op verzoek van de advocaat, aan hem ter inzage worden gegeven. Volgens Knoester bevatten die informatie die ontlastend kan zijn voor zijn cliënt. Ook het dagboek van het meisje krijgt de verdediging ter inzage. Daarin geeft Nicole mogelijk uitsluitsel op de vraag of ze al dan niet zwanger was. Als dat inderdaad het geval was, kan dat volgens de raadsman leiden tot ander motief.

Niet aanwezig

De 47-jarige, in Veldhoven geboren verdachte van de moord op Nicole van den Hurk, was gisteren zelf niet aanwezig tijdens de eerste zitting van de rechtbank in Den Bosch. Volgens zijn raadsman Job Knoester, was daartoe in overleg met de man zelf besloten. "Er was geen noodzaak voor."

Wél aanwezig was een groot aantal familieleden van het in 1995 vermoorde Eindhovense meisje. De publieke tribune in de rechtszaal zat overvol. En ondanks dat het bijna twintig jaar geleden is dat het meisje vermoord werd, klonk er zo nu en dan gesnik.

Of aanwezigheid van de verdachte enige toegevoegde waarde zou hebben gehad, valt te betwijfelen: het ging immers om een pro forma zitting. De inhoudelijke behandeling volgt (veel) later. Bovendien beroept de verdachte zich op zijn zwijgrecht. Het enige dat hij de afgelopen maanden heeft verklaard, is de ontkenning dat hij schuldig is aan de dood van het meisje.

De officier van justitie kenschetste de verdachte gisteren, op basis van getuigenverklaringen, als een 'Feyenoord-hooligan', een man die 'plotsklaps heel agressief kon worden'. "Ook seksueel agressief naar vrouwen toe", aldus Vrijhoeven. "Volgens getuigen duldde hij op dat soort momenten geen enkele tegenspraak."

Het OM refereerde tevens aan een uit de hand gelopen woordenwisseling tussen de verdachte en zijn toenmalige vriendin, op de avond van 5 oktober 1995, een dag voordat Nicole verdween. De man zou volledig 'door het lint zijn gegaan' en de politie moest destijds tussenbeide komen om de zaak te sussen. Advocaat Knoester plaatste grote vraagtekens bij dat relaas en wilde graag weten wie die uitlatingen had gedaan.

Het Openbaar Ministerie wilde gisteren niet inhoudelijk reageren op de lange lijst aan onderzoekswensen van de verdediging. Officier van Justitie Erna Vrijhoeven memoreerde dat het om een pro forma-zitting ging. "Met een groot deel van de verzoeken zijn we het niet eens, maar het voert te ver om er nu op in te gaan." Zij kondigde aan binnen twee weken schriftelijk te zullen reageren.

Het verzoek om twaalf getuigen, onder wie Nicoles moeder, haar stiefbroer én haar toenmalige vriendje te mogen ondervragen, wees de rechtbank vooralsnog af. Voor het horen van getuigen komt nog voldoende gelegenheid, oordeelde de rechter gisteren.

Ook wees zij het verzoek af van de raadsman om te kunnen beschikken over getapte telefoongesprekken wegens onvoldoende motivatie van dat verzoek.

Wel mag de raadsman opnames van verhoren beluisteren en acht deskundigen horen. Knoester toonde zich na afloop 'tevreden'.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.