Volledig scherm
stockadr justitie rechtbank rechtspraak rechtszaak rechten © Thinkstock

24 april 2015, zesde proforma - Verdachte in zaak-Nicole van den Hurk wil nu toch praten

DEN BOSCH - De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de 48-jarige verdachte die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood en verkrachting van de Eindhovense Nicole van den Hurk vindt plaats in november bij de rechtbank in Den Bosch. Dan zal de verdachte een verklaring afleggen.

Dat werd gisteren bekend tijdens de zesde pro-formazitting die aan de zaak werd gewijd. Duidelijk werd ook dat de rechtszaak wellicht een volle week in beslag zal nemen, waar het voor een belangrijk deel zal gaan over DNA. Er wordt tijdens de inhoudelijke behandeling waarschijnlijk een groot aantal getuigen-deskundigen gehoord over de gevonden sporen op het lichaam van Nicole.

De advocaten van de verdachte, J. Knoester en Y. van der Hut, bestreden gisteren dat zijn DNA is gevonden op het lichaam van Nicole. Volgens rapporten van het NFI is dat 'extreem waarschijnlijk' wel het geval, al gaf officier van justitie E. Vrijhoeven toe dat het geen sporen zijn die meteen voor 100 procent zekerheid geven. Het gaat om zogenoemde partiële sporen en mengprofielen.

Eerder zei de officier dat een tegenonderzoek, dat op verzoek van de verdediging door het FSI is verricht, meer bewijs heeft opgeleverd dat belastend is voor de verdachte. Gisteren werd bekend dat door het NFI is toegeven dat er bij het onderzoek enkele administratieve fouten zijn gemaakt waarnaar een intern onderzoek wordt verricht. Maar de rechtbank vond het niet nodig dat het hoofd van de betrokken afdeling ter zitting wordt gehoord.

Die fouten hebben overigens niets te maken met ontlastende onderzoeksresultaten, die volgens de verdediging van de verdachte door het NFI zijn weggelaten uit de vele, al dan niet herziene rapportages. De officier zegde toe dat die alsnog worden toegevoegd en dat voor het tegenonderzoek alle benodigde materiaal aan het FSI zal worden verstrekt.

De 15-jarige Nicole van den Hurk werd in 1995 dood gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Zij verdween toen zij per fiets op weg was van haar oma naar haar bijbaantje in een supermarkt. Op grond van het DNA-

materiaal, dat werd gevonden op het opgegraven lichaam van Nicole, werd de verdachte begin vorig jaar aangehouden in Helmond, waar hij verbleef tijdens zijn proefverlof uit een TBS-kliniek. Hij was tot TBS veroordeeld voor een verkrachting in Valkenswaard.

In zijn verklaring zal het met name gaan over het wilde seksleven dat de verdachte leidde in de tijd voordat hij in een TBS-kliniek kwam te zitten. Eerst zal hij daarover praten in de beslotenheid van het kabinet van de rechter- commissaris.

Tot nu toe heeft de verdachte zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht.

Knoester betwist dat Nicole het slachtoffer is geweest van seksueel geweld door zijn cliënt en dat daarvoor bewijs is te vinden in het dossier. Hij houdt vast aan het scenario dat als er al seks is geweest tussen de twee dat vrijwillig is geweest.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.