Volledig scherm
© SXC

24 december 2014 - Wrakingskamer: rechters Nicole- zaak niet partijdig

DEN BOSCH - Zoals verwacht heeft de wrakingskamer van de rechtbank Oost-Brabant het verzoek tot wraking van de rechters in de zaak van de dood van Nicole van den Hurk afgewezen.

De beslissing, die woensdag werd bekendgemaakt, betekent dat de zittende rechters de zaak kunnen blijven behandelen.

Het wrakingsverzoek was ingediend door mr. J. Knoester, advocaat van de 47-jarige verdachte van doodslag op en verkrachting van het Eindhovense meisje Nicole van den Hurk in 1995.

De raadsman vond het onbegrijpelijk waarom de rechtbank onlangs niet toestond dat een aantal oude stukken aan het strafdossier wordt toegevoegd.

Het gaat dan over rechercheonderzoeken naar twee anderen die in het verleden zijn uitgesloten als verdachten in de zaak-Nicole, haar stiefvader en de eigenaar van de auto die is gezien op de plaats tussen Mierlo en Lierop waar haar lichaam was verborgen. Ook wilde Knoester onderzoek naar het seksleven dat Nicole zou hebben geleid voorafgaand aan haar dood. Afwijzing daarvan wees in de ogen van de raadsman op partijdigheid van de rechtbank, waardoor zijn cliënt geen eerlijk proces is gegarandeerd.

Volgens Knoester moet er onderzoek worden verricht naar andere scenario's om te kunnen bepalen of zijn cliënt schuldig is. De rechtbank stond echter op het standpunt dat het erom gaat of te bewijzen is dat de verdachte die nu terecht staat schuldig is, niet of mogelijk anderen Nicole om het leven hebben gebracht. Het Openbaar Ministerie zat op dezelfde lijn.

De wrakingskamer stelt voorop dat een voor de verdediging onwelgevallige beslissing op zichzelf nog geen aanwijzing is van partijdigheid van de rechters. De rechters hebben hun beslissing op de verzoeken van de advocaat steeds juridisch inhoudelijk gemotiveerd. De wrakingskamer is niet gebleken dat die afweging zodanig onbegrijpelijk was dat dit getuigt van partijdigheid.

De wrakingskamer komt tot het oordeel dat er geen zwaarwegende aanwijzingen zijn dat de rechters vooringenomen waren ten opzichte van de verdachte of dat daarvoor gerechtvaardigde vrees bestond. De gewraakte rechters mogen de strafzaak dus verder behandelen. Het is nog onbekend wanneer de volgende zitting is.

Het verzoek tot wraking van de rechters in de zaak van de dood van Nicole van den Hurk is afgewezen

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.