Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

26 februari 2015, vijfde proforma - Meer DNA- bewijs in zaak-Nicole

DEN BOSCH - Er is meer DNA-bewijs dat belastend is voor de 47-jarige verdachte van de doodslag op het Eindhovense meisje Nicole van den Hurk. Dat zei gisteren bij de rechtbank in Den Bosch officier van justitie E. Vrijhoeven. Gedecideerd verwierp zij de suggestie van advocaat J. Knoester dat er juist minder aanwijzingen zouden zijn dat zijn cliënt betrokken is bij de dood van de vijftienjarige Nicole in 1995.

De raadsman meende dat op te kunnen maken uit de voorlopige resultaten van een op zijn verzoek uitgevoerde contra-expertise door het IFS (Independent Forensic Services) op DNA-sporen die zijn aangetroffen op het lichaam van Nicole.

Eerder heeft het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) daar al onderzoek naar gedaan. Volgens de officier is het zelfs zo dat bij een aantal sporen waarbij het NFI geen verband zag met de verdachte, het IFS dat verband wel legt.

De rechtbank wees het verzoek van de advocaat af om de verdachte voorlopig vrij te laten uit zijn voorarrest. Het definitieve rapport van het IFS moet weliswaar nog worden opgemaakt, maar volgens de rechtbank is de conclusie gerechtvaardigd dat de DNA-bewijzen er in elk geval niet minder op zijn geworden.

Dat betekent dat de verdachte vast blijft zitten in het huis van bewaring in Grave. Volgens zijn advocaat hebben deskundigen geconcludeerd dat het recidivegevaar klein tot zeer klein is, maar ook dat bestreed de officier. De raadsman vond het beter als zijn cliënt terug zou gaan naar een tbs-kliniek. Dat werd verworpen omdat de rechtbank zei geen invloed te hebben op eventueel tbs-verlof.

Ook schorsing uit het voorarrest op persoonlijke gronden is niet aan de orde oordeelde de rechtbank. Gezien de ernst van het delict wegen de strafvorderlijke belangen zwaarder dan de persoonlijke belangen van de verdachte.

Nicole van den Hurk werd in 1995 dood gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. De verdachte werd begin vorig jaar aangehouden nadat zijn DNA-sporen werden gevonden op het opgegraven lichaam van Nicole. Hij was op proefverlof in Helmond na een veroordeling tot tbs voor een verkrachting in Valkenswaard.

De man wordt ervan verdacht ook Nicole te hebben verkracht. Volgens zijn advocaat zijn er aanwijzingen dat zij zwanger was. Dat zou erop duiden dat een ander dan zijn cliënt er belang bij had dat het meisje zou verdwijnen. De rechtbank bepaalde echter dat stukken daaromtrent niet worden toegevoegd aan het strafdossier. Als zij al zwanger was, dan was dat volgens het NFI zo pril dat Nicole het zelf niet gemerkt zou hebben. Tegenonderzoek door een andere patholoog leverde geen andere conclusie op.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.