Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

27 oktober 2016: rechtszaak dag 4 - OM: geen strafvermindering in Nicole-zaak om media-aandacht

DEN BOSCH - Dat er veel mediabelangstelling is voor de zaak Nicole van den Hurk is geen reden om verdachte Jos de G. een lagere straf op te leggen. Dat zei de officier van justitie donderdag bij de laatste dag van behandeling van de rechtszaak in Den Bosch.

De rechtbank maakte donderdag bekend dat de uitspraak volgt op 21 november. Tegen de verdachte is 14 jaar cel geëist wegens doodslag en verkrachting. De advocaat van stiefmoeder Jolanda van der Weijden vroeg de rechter om haar een schadevergoeding van 5000 euro toe te kennen. DNA-sporen
Officier van Justitie Geertje van Roermund concludeerde dat materiaal van de verdachte prominent aanwezig is in de DNA-sporen in de zaak-Nicole. “Verdachte heeft daar tot op de dag van vandaag geen verklaring voor gegeven”, aldus de officier. Ook ging ze in op grote media-aandacht voor de zaak. De advocaat van Jos de G., Job Knoester, ziet daarin reden om de straf voor Jos de G. te verlagen. Hij zou al zijn veroordeeld. Dat vindt het OM onzin. Er wordt gewezen op kritische verhalen in de media over de bewijskracht van het DNA in de zaak. “Het was zelfs reden voor een nieuwe getuige om zich te melden.” Van strafvermindering kan wat het OM betreft geen sprake zijn. Wezen
Nicole’s vader Ad van den Hurk kreeg als ‘benadeelde partij’ nog het woord in de rechtbank. Hij haalde snoeihard uit naar verdachte Jos de G. die amper anderhalve meter van hem zat. Ad van den Hurk maakte hem uit voor ‘ademende vleesmassa’ en noemde hem steevast ‘wezen’ en 'schepsel'. En neemt hem kwalijk dat hij geen enkel berouw toonde tijdens het onderzoek en de rechtszittingen. Vader Ad vroeg de rechtbank de maximale straf van veertien jaar op te leggen aan Jos de G. en daarna een ‘levenslange tbs met dwangverpleging’. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.