Volledig scherm
Veel bloemen op het graf van Nicole van den Hurk, nadat haar stoffelijke resten opnieuw aan de aarde werden toevertrouwd op begraafplaats Boschdijk in Eindhoven. foto Ton van de Meulenhof

28 juni 2012 - Geen spoor in zaak-Nicole van den Hurk

EINDHOVEN - Er is niemand gevonden die past bij het DNA-profiel dat de politie heeft van de moordenaar van Nicole van den Hurk. Uitslagen van DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut waar maanden op is gewacht, leveren niets op, zo maakte de regiopolitie bekend.

De toen vijftienjarige scholiere Nicole van den Hurk verdween zeventien jaar geleden in alle vroegte in Eindhoven toen ze op weg was naar haar vakantiebaantje. Zes weken later werd haar lichaam gevonden in de bossen van Lierop.

De zaak heeft de gemoederen lang beziggehouden. Tijdens het onderzoek hebben zowel de stiefvader als de stiefbroer een week vastgezeten. Door dezelfde stiefbroer werd de zaak vorig jaar plots heropend: vanuit Engeland bekende hij het meisje om het leven te hebben gebracht. Eenmaal uitgeleverd aan Nederland bleek dat niet waar.

Wel werd een nieuw team op de zaak gezet dat het hele onderzoek overnieuw deed. Het NFI wist nu op achtergehouden materiaal opeens DNA van de dader te vinden. Dat komt omdat de technieken in die vijftien jaar veel beter zijn geworden. Daarom ook werd op 10 september het lichaam van Nicole opnieuw opgegraven, om ook haar resten met de nieuwe technieken te onderzoeken.

Hoewel de politie sprak van een doorbraak, bleef resultaat echter uit. De familie moest twee maanden wachten voordat ze het lichaam terug kreeg. Dat gebeurde met de bekentenis van Justitie dat ze een deel van Nicole's onderkaak was kwijtgeraakt. Die was dus achtergehouden bij de eerste begrafenis.

Het wachten was vervolgens op de uitslagen van dat onderzoek. De lange duur was volgens de politie te wijten aan de zorgvuldigheid waarmee het NFI te werk ging.

De nabestaanden zijn gedurende het onderzoek voortdurend bijgestaan door familierechercheurs die hen regelmatig bijpraatten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.