Jos de G., die wordt verdacht van verkrachting en doodslag van de vijftienjarige scholiere Nicole van den Hurk uit Eindhoven.
Volledig scherm
Jos de G., die wordt verdacht van verkrachting en doodslag van de vijftienjarige scholiere Nicole van den Hurk uit Eindhoven. © ANP

29 augustus 2018 - Eis: veertien jaar cel Jos de G. voor doodslag en verkrachting Nicole van den Hurk

EINDHOVEN - Tegen verdachte Jos de G. is opnieuw veertien jaar cel geëist in het hoger beroep in de zaak Nicole van den Hurk. Dat is de maximale straf die het Openbaar Ministerie kan vragen. Wat het OM betreft, is wettelijk en overtuigend bewezen dat de nu 51-jarige tbs'er het Eindhovense meisje in 1995 heeft verkracht en omgebracht.

Gelijkenis

Eerder werd de oud-inwoner van Valkenswaard veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor verkrachting van Nicole. Volgens het OM heeft Jos de G. op belastende feiten en omstandigheden geen aannemelijke verklaring gegeven of willen geven. Wat justitie betreft is er een grote gelijkenis tussen twee andere verkrachtingen waarmee de verdachte in verband te brengen is. In combinatie met verklaringen van getuigen en de gevonden haar op de jas van Nicole, past dat volgens het OM bij het scenario dat Jos de G. Nicole verkracht en ook gedood heeft.

Mercedes

Zo is er een verklaring van een ex die zegt dat Jos de G. in 1996 huilend bij haar aanklopte. Hij vertelde toen het verhaal dat er een jaar eerder iets was gebeurd. Iets wat hij haar niet kon vertellen; Jos de G. wilde het zijn ex niet aandoen. Het verdwijnen van de Mercedes van de verdachte past in het scenario dat de sporen van het verkrachten en doden van Nicole moesten worden gewist.

Verklaring

Volgens het OM zijn het allemaal feiten die schreeuwen om een verklaring van de man. Justitie schermt met een uitspraak van de Hoge Raad. Als zaken stevig tegen hem pleiten, is het uitblijven van verklaringen iets wat bij de overwegingen rond het bewijs mag worden meegenomen. 

Donderdag is het in deze zaak de beurt aan Job Knoester en Yvonne van der Hut, de twee advocaten van Jos de G.