Volledig scherm

29 september 2014 - Justitie laat snelle vernietiging kleren Nicole van den Hurk uitzoeken

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) laat uitzoeken of het klopt dat de kleren die Nicole van den Hurk droeg toen zij in 1995 werd vermoord binnen 2 maanden na de vondst van haar lichaam zijn vernietigd. Officier van justitie Erna Vrijhoeven heeft dat maandag gezegd na een verzoek van de advocaat van de verdachte.

De 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze vermoord en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

In het strafdossier zit een bericht van 11 januari 1996 over de vernietiging van haar kleren. Raadsman Job Knoester vindt het zelfs voor de toenmalige tijdgeest onbegrijpelijk als de kleding echt en zo snel is vernietigd, reageerde hij maandag. Met nieuwe technieken was het nu nog mogelijk geweest om sporenonderzoek te doen op de kleren, meent hij.

Een 47-jarige tbs’er uit Helmond zit sinds januari vast omdat zijn DNA overeenkomsten vertoont met sporen die destijds op het lichaam van het vermoorde meisje zijn gevonden. Hij ontkent dat hij betrokken is geweest bij de dood van het meisje. Zijn raadsman zegt dat het DNA-spoor niet betekent dat de verdachte haar heeft misbruikt en gedood.

Nader onderzoek naar rol van moordenaar Melanie Sijbers

Knoester pleitte maandag ondertussen voor nader onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de moordenaar van Melanie Sijbers bij de dood van Nicole. De advocaat wil weten of de moordenaar van Melanie echt vastzat op de dag dat Nicole werd omgebracht. Het OM had dat eerder vastgesteld maar een verklaring van een getuige spreekt dat tegen.

In antwoord op het verzoek van Knoester liet Vrijhoeven weten dat al in 2011 dna-onderzoek heeft plaatsgevonden waarbij materiaal van de moordenaar van Melanie is vergeleken met sporen die bij Nicole zijn aangetroffen. Daarbij zijn toen, eind 2011, geen overeenkomsten gevonden.

Verdachte opnieuw niet aanwezig

De verdachte tbs'er is opnieuw niet aanwezig in de rechtbank in Den Bosch. Het is de derde niet inhoudelijke behandeling van de zaak. Knoester verwacht dat het nog zeker tot begin 2015 duurt voordat die inhoudelijk zal worden behandeld.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.