Volledig scherm
© Thinkstock

3 juli 2014, 2e proforma - Aanklacht moord vervalt in zaak-Nicole

DEN BOSCH/EINDHOVEN - De 47-jarige tbs'er die vastzit voor de dood van Nicole van den Hurk, wordt niet langer moord ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie heeft de beschuldigingen tegen hem beperkt tot doodslag en verkrachting. De officier van justitie maakte dat gisteren bekend tijdens een procedurele zitting bij de rechtbank.

Hoewel de veroordeling van de voor de dood van Nicole verantwoordelijk gehouden verdachte nog geen gelopen race lijkt, zegt het OM een sterke zaak te hebben. "Het dossier heeft aan kracht gewonnen met specifiek op de dader gerichte sporen", aldus de officier. Ze doelt daarmee in elk geval op sperma en een haar. Volgens het OM blijkt na bestudering van uitspraken door de Hoge Raad in twee andere zaken dat de voorwaarden om iemand voor moord te veroordelen strenger zijn geworden. Daarom wordt nu doodslag ten laste gelegd. Dat daarmee de zaak ook minder sterk zou zijn, wijst het OM van de hand.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze van haar oma naar een bijbaantje in een Eindhovense supermarkt fietste. Bijna twee maanden later werd ze dood gevonden, verstopt in de bossen tussen Mierlo en Lierop. In januari is hiervoor in Helmond de in Valkenswaard opgegroeide verdachte opgepakt.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.