Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

30 mei 2017 - Hof wijst statisticus af als deskundige in zaak-Nicole van den Hurk

DEN BOSCH - Fysicus Frans Alkemade, die zou moeten rapporteren hoe waarschijnlijk het is dat verdachte Jos de G. in 1995 de vijftienjarige Nicole van den Hurk heeft verkracht en gedood, is dinsdagmiddag door het Gerechtshof in Den Bosch afgewezen als deskundige. "De methode is niet onomstreden en naar de huidige stand van de wetenschap onzeker", oordeelt het Hof.

Dat betekent overigens niet dat het Openbaar Ministerie het onderzoek niet mag laten uitvoeren. Dat onderzoek komt er zeer waarschijnlijk toch en wordt rond september verwacht. Het Openbaar Ministerie kan de resultaten van het onderzoek dan alsnog ter beoordeling in het dossier aanbieden. Al zei het Hof vandaag 'zich niet te laten voorlichten door Alkemade'.

Eerder is getracht om Alkemade als deskundige te benoemen. Maar de rechtbank in Den Bosch stelde in 2015 dat Alkemade zich niet meer mocht bemoeien met de strafzaak. Volgens de advocaat-generaal kwam de motivatie Alkemade toch weer te benaderen door het vonnis van de rechtbank. Daarin staat dat doordat er zeer waarschijnlijk dna is gevonden van een derde niet kan worden uitgesloten dat die het meisje zou hebben verkracht en gedood. "En ons gevoel zei toen: hoe groot is die kans nu. Dat het meisje kort na te zijn verkracht nóg een keer is verkracht en daarna gedood. Met dit onderzoek willen we dat gevoel handen en voeten geven", zei de aanklager eerder dinsdag.

Advocaat Job Knoester van de verdachte stelde dat het OM zijn boekje te buiten gaat door Alkemade al te benaderen voor die door het hof is benoemd. Ook stelde Knoester dat Alkemade daardoor niet objectief kan rapporteren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.