Volledig scherm
© Thinkstock

5 oktober 2015, achtste proforma: Verdachte leidde een 'ruig leven'

DEN BOSCH - Het DNA-spoor dat op het lichaam van de vermoorde Nicole van den Hurk werd aangetroffen, is volgens de 48-jarige verdachte niet van hem. En als het wel van hem blijkt te zijn, komt dat doordat het 15-jarige meisje vlak voor haar dood vrijwillig seks met hem had. Maar de man heeft geen idee meer waar en wanneer dat gebeurd zou moeten zijn.

Met die verklaring verbrak de verdachte vorige week achter gesloten deuren voor het eerst zijn stilzwijgen. Tijdens de regiezitting in de rechtbank van Den Bosch was het gisteren de vraag of dit zou zorgen voor uitstel van de inhoudelijke behandeling. Dat bleek niet het geval. De zaak gaat woensdag 4 november van start.

Advocaat Job Knoester vond de verklaring van zijn cliënt niet ondenkbaar. De 15-jarige Nicole en de verdachte zouden in dezelfde kroegen uit zijn gegaan en het meisje zou er een losbandige levensstijl op na houden. Zijn cliënt had een 'ruig leven'.

"Het was chaos. Hij had seks met veel vrouwen. Dat je niet na al die tijd weet met wie je seks hebt gehad, hoeft niet vreemd te zijn."

Een ongeloofwaardig verhaal, vond officier van justitie Erna Vrijhoeven, aangezien de verdwijning van Nicole in oktober 1995 erg veel media-aandacht kreeg. "Vandaag precies twintig jaar geleden zag haar familie Nicole voor het laatst", zei Vrijhoeven in de rechtbank in het bijzijn van onder meer de geëmotioneerde stiefmoeder van het meisje dat op 6 oktober 1995 verdween en op 22 november levenloos tussen Lierop en Mierlo werd gevonden.

Vrijhoeven plaatste onder meer vraagtekens bij de deskundigheid van de onderzoekers die de contra-expertise met het DNA voor de verdediging uit hebben gevoerd. Het OM wil ze daarom graag in de rechtszaal hebben. Ook wil het OM gedragsdeskundigen horen die de verdachte onderzochten in zijn tbs-periode nadat hij in een andere zaak voor verkrachting was veroordeeld. De rechtbank vond dat de DNA-onderzoekers vragen van het OM best schriftelijk kunnen beantwoorden en niet in de rechtbank hoeven te verschijnen. Het OM mag daar in november wel de gedragsdeskundigen horen.

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.