Volledig scherm
© Thinkstock

9 november 2015, rechtszaak dag 3 - DNA-spoor zaak-Nicole is 'vervuild'

DEN BOSCH - Een deel van het spoor dat op het lichaam van de omgebrachte Nicole van den Hurk is aangetroffen, is mogelijk celmateriaal dat bij het onderzoek van het lichaam is vermengd. Er is een spermaspoor aangetroffen met daarin materiaal van ten minste drie personen. 

Het wijst naar een ex-vriendje én de verdachte maar ook naar een derde. En die derde, dat kan ook gewoon 'vervuiling' zijn. Dat legde DNA-deskundige Jerien Koopman gisteren uit tijdens de derde dag van de behandeling van de rechtszaak tegen de verdachte in de zaak-Nicole. "Ik kan het niet hard maken, maar we moeten wel bedenken in wat voor tijd sporen zijn veiliggesteld", zei Koopman van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). In 1995 waren de procedures om besmetting van het materiaal te voorkomen nog niet zo secuur als nu. Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat een wattenstaafje na een uitstrijkje op een slachtoffer nog even op de sectietafel bleef liggen, waar het 'besmet' kon worden.

Volgens Richard Eikelenboom, een DNA-deskundige met een eigen forensisch bureau en ingeschakeld door de advocaat van de verdachte, is het spoor van 'hele slechte kwaliteit'. "Het is vrij uniek dat we zulke slechte sporen vinden", concludeerde de voormalig NFI-medewerker. Hij werkte zelf in 1995 aan de zaak-Nicole bij het NFI toen hij onder de microscoop de gevonden cellen bestudeerde. Toch deelde onderzoekster Koopman zijn mening over de kwaliteit niet. "Het is heel bijzonder om na zo'n lange periode van zes weken waarbij een lichaam buiten ligt nog dit soort sporen vinden."

DNA van 'onbekend persoon' dat op lichaam is aangetroffen, is mogelijk per ongeluk ontstaan tijdens sectie

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.