Volledig scherm
© Thinkstock

ED mag boek over onderzoek Nicole van den Hurk uitbrengen, met enkele aanpassingen

EINDHOVEN/AMSTERDAM - Delen van een boek over het politieonderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk, mogen niet worden gepubliceerd. Een volledig verbod op het boek, zoals de nabestaanden hadden geëist, komt er niet. Dat zou een te grote inbreuk zou vormen op de vrijheid van meningsuiting van de journalist van het Eindhovens Dagblad (ED) en de uitgever. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten. 

De nabestaanden van Nicole van den Hurk eisten drie weken geleden een verbod op publicatie van een boek over het onderzoek van politie en justitie naar de dood van het vijftienjarige Eindhovense meisje. Vader, stiefmoeder, halfbroer en stiefzus van het meisje daagden het Eindhovens Dagblad (ED) voor de rechter in Amsterdam. Ze vinden dat het boek een te grote inbreuk maakt op hun privacy. Het ED en schrijver en ED-verslaggever Max Steenberghe stellen daar tegenover dat het boek een maatschappelijk belang dient.

Privacy

De voorzieningenrechter in Amsterdam oordeelt dat het boek van ED-journalist Steenberghe zo'n twintig passages bevat die een te grote inbreuk maken op de privacy van de nabestaanden. De relevantie van die teksten is volgens de rechter vanuit journalistiek oogpunt beperkt. Ook zijn teksten in sommige gevallen onnodig grievend of denigrerend. De passages waar het om gaat, moeten daarom uit het boek te worden verwijderd. De alinea's of zinnen mogen op geen enkele andere wijze worden gepubliceerd op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot 20.000 euro. Het ED gaf tijdens de zitting drie weken geleden al aan passages te hebben aangepast. 

Zaak-Nicole

Nicole van den Hurk verdween in oktober 1995 toen ze van haar oma naar een winkelcentrum fietste om er te gaan werken in een supermarkt. Haar levenloze lichaam werd zes weken later gevonden in het struikgewas. Ze bleek met geweld om het leven gebracht. In 2014 werd een verdachte aangehouden in de zaak-Nicole: de in Valkenswaard opgegroeide Jos de G. Hij kwam in beeld omdat zijn dna werd opgeslagen door een andere verkrachting in 2001. Voor die zaak was hij tot tbs veroordeeld. Op het moment van zijn arrestatie had de man zijn tbs nog niet afgerond. In oktober 2018 werd De G. veroordeeld tot twaalf jaar cel voor verkrachting én doodslag van het Eindhovense meisje. Zijn advocaat kondigde aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.