Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. © ANP

Grapperhaus bekijkt openheid van OM naar aanleiding van boek over zaak-Nicole

DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie onderzoekt of politie en justitie journalisten vaker een te ruime blik gunnen in hun onderzoek. Hij wil voorkomen dat de belangen van nabestaanden opnieuw het onderspit delven, zoals in zijn ogen de nabestaanden van de 15-jarige Nicole van den Hurk overkwam.

Politie en Openbaar Ministerie boden journalist Max Steenberghe van het ED vanaf 2013 de mogelijkheid om mee te kijken met het coldcase-onderzoek naar de gewelddadige dood van het Eindhovense tienermeisje. Het boek dat Steenberghe vervolgens schreef, bevat passages die de privacy van de nabestaanden kunnen schenden, oordeelde de rechter maandag. In een kort geding besloot de rechter dat in het boek passages geschrapt of aangepast moeten worden. 

Maatregelen

Grapperhaus erkent dat ,,het zoals dit is gegaan niet moet gaan’' en betreurt dat. Hij heeft politie en justitie erop aangesproken en ,,er persoonlijk op toegezien dat zij aan de wensen en eisen van de belanghebbenden’' alsnog zouden tegemoetkomen. Hij laat de Tweede Kamer nog weten wat voor maatregelen hij verder heeft genomen.

Het ED en Steenberghe bestuderen momenteel de uitspraak van de rechter en zullen daarna bepalen wanneer het boek zal verschijnen.