Volledig scherm
© Thinkstock

Nabestaanden willen verbod op boek over zaak Nicole van den Hurk

EINDHOVEN – De nabestaanden van Nicole van den Hurk willen een verbod op een boek dat het Eindhovens Dagblad wil uitbrengen. Het boek, dat nog moet verschijnen, gaat over het cold case-onderzoek in de zaak Nicole en beschrijft de zaak vanaf 1995 toen Nicole van den Hurk van het leven werd beroofd.

De nabestaanden vinden dat er te veel privé-informatie in het boek staat en willen een verbod op publicatie of tenminste dat passages worden aangepast. Een kort geding om dit af te dwingen, dient maandag voor de rechtbank in Amsterdam.

Max Steenberghe, journalist van het Eindhovens Dagblad, heeft sinds 2013 meegelopen in het cold case-onderzoek naar de dood van de Eindhovense tiener. Het onderzoek leidde tot de arrestatie van een verdachte, die inmiddels in hoger beroep is veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Het onderzoek van de politie en de rechtszaak op zich worden beschreven in het boek ‘De zaak-Nicole, geheimen van een cold case’. Nabestaanden werden na de uitspraak in hoger beroep op de hoogte gebracht van het bestaan van het boek. Zij maken bezwaar tegen de publicatie. In overleg heeft het ED wijzigingen aangebracht, maar de nabestaanden eisen nog steeds een publicatieverbod. Zolang deze zaak onder de rechter is, doet het ED geen uitspraken over de inhoud van het geschil.