Volledig scherm
Jolanda van der Weijden (links) wordt gesteund door een vriendin. © Roel van der Aa

Opluchting bij familie Nicole na jaren vol pijn

EINDHOVEN - De familie durfde er niet op te hopen, op de uitspraak die ruim 23 jaar van pijn en ellende moet verzachten.

'We hebben niet gewonnen. Maar natuurlijk helpt ons dit bij de verwerking", zegt Tommy van den Hurk, Nicole's halfbroer en het enige familielid met een bloedband met Nicole. ,,Aan de ene kant is er blijdschap. Maar nog steeds hebben we allemaal verdriet."

De familie van Nicole zit complex in elkaar maar dinsdag stonden ze voor de tv-camera's in het Bossche Paleis van Justitie als één. Ze hielden elkaar stevig vast: de wettelijke vader Ad van den Hurk, zijn ex en stiefmoeder Jolanda van der Weijden, haar dochter en Nicole's stiefzus Debbie en halfbroer Tommy. ,,Een gezin dat door één man volledig uit elkaar is gerukt", zegt de vader.

Hij heeft zich altijd verzet tegen het beeld dat zo nu en dan door de advocaten van Jos de G. van Nicole is geschetst, dat van een losbandig meisje. ,,Ze was een normaal functionerend meisje. Dat is nu wel bewezen." Debbie vindt dat haar om het leven gebrachte stiefzus eerherstel heeft gekregen met de uitspraak van het Bossche gerechtshof. Die zwart op wit zette dat niet meer bekend was dan dat ze twee vriendjes had gehad. ,,Ja, ze kuste wel eens een jongen", zegt de vader. ,,Welk meisje van die leeftijd niet?" Jolanda, die door Tommy als zijn echte moeder wordt gezien: ,,Ze was gewoon een meisje van vijftien. Zoals je in 1995 mocht leven: met een peukje en een drankje."

De nabestaanden durfden de afgelopen dagen niet te hopen dat een veroordeling erin zat, bang voor de onvoorstelbare dreun die vrijspraak zou opleveren. Het schokkende nieuws dat haar stiefdochter Nicole voor haar dood verkracht is, veroorzaakte in 2014 bij Jolanda een hartinfarct. Ze gaat al jarenlang zwaar gebukt onder schuldgevoelens. Nicole logeerde de nacht voorafgaand aan haar verdwijning bij haar oma, hoewel ze liever thuis had willen zijn.

Steun

Opluchting was er ook over de strafmaat. De familie van het Eindhovense meisje was gewaarschuwd voor omstandigheden die konden bijdragen aan strafvermindering. Maar dat nu bewezen is dat Jos de G. Nicole heeft omgebracht, is voor hen het allerbelangrijkst. Dinsdag werden ze gesteund door vele tientallen vrienden en bekenden. Ook door hun vaste aanspreekpunten van Slachtofferhulp, door het politieteam dat jarenlang met onuitputtelijk energie aan de zaak werkte. Ze gingen dinsdag met een goed gevoel naar huis.

De behandeling van de rechtszaak zit er nu op. Ad van den Hurk: ,,Wij kunnen hiermee na al die jaren beginnen aan de verwerking van het verlies van ons meisje." Jolanda hoopt dat de uitspraak ook de behandelaars in de tbs-kliniek aan het denken zet. Die constateerden eerder dat De G. bijna was uitbehandeld. ,,Al de tijd dat hij daar zat, heeft hij zijn mond gehouden. Ondertussen heeft hij wel ons kind verkracht en vermoord."

  1. Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven

    EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy.