Volledig scherm
Graf van Nicole van den Hurk

Toch nog hoop op 'meer' bij familie Nicole van den Hurk

EINDHOVEN - Hij is de enige bloedverwant van Nicole: halfbroer Tommy van den Hurk (33). De straf voor Jos de G. is wat hem betreft veel te laag. Maar hij weet dat 'de tweede helft' nog moet beginnen. "Gevoelsmatig staan we licht voor'', zegt hij in een interview dat woensdag in het ED staat.

Een dag na de uitspraak zit Tommy van den Hurk aan de salontafel in zijn woning. "We dachten dat het alles of niets zou worden. Een lange gevangenisstraf van een jaar of twaalf, veertien. Of vrijspraak." Maar het liep anders: verkrachting bewezen, voor doodslag vrijspraak. En vijf jaar celstraf, al kan hij bij goed gedrag al over anderhalf jaar op vrije voeten komen.

Scenario
"Dat doet pijn. We zijn gewaarschuwd voor de uitspraak maar dit scenario heeft niemand ons voorgehouden. Onze advocaat schatte het op 40/60, met 60 procent voor de verdachte."

Een meevaller dan toch? Absoluut niet, vindt hij. "De maximumstraf is twaalf jaar. Waarom heeft hij dat niet gekregen? Ze was pas vijftien", vraagt Tommy zich af. Dat komt omdat de rechter bewezen acht dat Jos de G. in 1995 een ziekelijke stoornis had waardoor de verkrachting hem niet volledig kan worden toegerekend. Het gaat het er bij Tommy niet in. "Zeker omdat ook de rechtbank denkt dat hij haar heeft omgebracht."

Hoger beroep
Het is de reden waarom hij het gevoel heeft dat de nabestaanden toch 'licht voor staan' op Jos de G. en zijn advocaat. Want dat er een hoger beroep komt, is zeker. Al is dat nog niet officieel aangekondigd.

Lees het volledige interview woensdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement